Најновије вести

Положен камен темељац за изградњу културног центра у Косовској Митровици

Градоначелник Северне Митровице Милан Радојевић и председник Српске листе Горан Ракић положили су камен темељац за изградњу новог објекта културног центра у Косовској Митровици.

 

 

Објекат површине 5.633 квадратних метара биће изграђен у улици Лоле Рибара а за његову изградњу издвојено је 3.498.125 евра преко Фонда за развој севера Косова.

Градоначелник Северне Митровице је поручио да је данашњи дан од великог значаја, како за грађане Косовске Митровице тако и за културне раднике, јер ће, како је рекао, културни центар бити нови дом за све љубитеље уметности и културе.

„Данас је велики дан за наш град. Мислим да је примерено да данашњи чин обележимо једним цитатом: „ У чаршији митровачкој меша се Никшићанин са Велешанином, Пећанац са Гњиланцем, Приштевац са Призренцем, Пазарац са Ђаковцем“. У Митровици има доста страних људи, а то чини да је овај град живљи и слободнији у односу на остале косовске чаршије. Ово је цитат Бранислава Нушића с краја 19. века, када је описивао Косовску Митровицу. Такође бих напоменуо да он у Косовској Митровици види варош будућности и да сами грађани у њој виде исто. Од тог периода до данас, много тога је прошло, много тога смо прошли и проживели. Наш град је више пута окупиран, разаран и уништаван, али захваљујући љубави наших суграђана увек обнављан, тако да смо сада и урбанији, сређенији и лепши. Културни центар ће бити нови дом за наше културне раднике и уметнике из овог града. Сви знамо у каквој је ситуацији наш град био, нисмо имали спортске хале ни културне дворане, али захваљујући визији коју смо имали, захваљујући нади и ономе што је , морам признати мало карактеристично за наш народ а то је инат, били смо истрајни у томе да останемо своји на своме. Одговорном политиком смо успели да неке од тих снова и надања реализујемо. Пре пар година отворили смо халу спортова, данас смо у прилици да положимо камен темељац за велелепну зграду културног центра“ рекао је Радојевић.

Он је посебну захвалност указао председнику Српске листе Горану Ракићу, који је како је рекао, веровао да овај град може бити бољи, уређенији и урбанији.

Заменица градоначелника Адријана Хоџић је рекла да је тим општине Северна Митровица напорно радио како би грађани добили културни центар какав заслужују.

„Част ми је и задовољство што сам данас овде са овом екипом, која је много радила, како бисмо реализовали пројекат овакве врсте. Борба за изградњу културног центра је трајала шест година и данас смо присуствовали чину када званично крећемо са изградњом, јер грађани општине Северна Митровица то и заслужују“ рекла је Хоџић.

Полагању камена темељца присуствовали су и председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић и потпредседник Српске листе Игор Симић.

Предвиђено је да изградња културног центра буде завршена до маја 2024. године.

Подели на: