Најновије вести

Положен камен темељац за изградњу парохијске сале у Бањској код Вучитрна

Уз благослов владике рашко-призренског Теодосија, а у присуству секретара Епархије Саше Митровића, локалног пароха Симе Чумбуровића, мештана Бањске, градоначелника са севера Косова и заменице градоначелника Северна Митровица, министар за заједнице и повратак Горан Ракић је данас положио камен темељац за изградњу парохијске сале у порти Цркве Светог Николе у Бањској код Вучитрна.

 

 

На идеју за изградњу једног оваквог објекта дошло се априла месеца прошле године јер је током посете тада истакнуто да је цркви потребан, како би се Срби након црквених литургија ту окупљали и обележавали празнике.

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић је по полагању камена темељца истакао да је несумњиво значајно за Србе који живе у Бањској и Гојбуљи, улагање у парохијску салу јер ће то бити објекат чија ће намена олакшати окупљања људи у порти цркве.

”Увек ћемо подржати овакве и пројекте сличне овом јер су вредни за наш народ. Данас у Бањској али и на другим местима помагаћемо цркву јер је она од суштинског и виталног значаја за опстанак Срба. Веома сам задовољан што смо данас започели значајан посао а парохијска сала ће бити готова у наредних пар месеци”, реко је минисар Ракић и додао да ће помоћ мештанима Бањске и Гојбуље и даље бити неизоставна јер је веома значајно што Срби у овом делу Косова опстају и поред притисака и безбедносних проблема са којима се суочавају.

Мештани истичу да је ово велики и срећан дан за њих, док прота Симо Чумбуровић напомиње, да је цркви фалио један овакав објекат, јер стари није могао да одговори потребама мештана. Каже да је ово велики допринос и да ће црквена порта бити место окупљања свих верника и добрих људи.

Министарство за заједнице и повратак је такође финансирало доградњу Цркве Светог Николе у Бањској са куполом за звоник..

Подели на: