Најновије вести

Помагање ромској заједници ће се наставити

Министар Ракић на Међународни дан Рома обишао породицу Емини

 

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић је на Међународни дан Рома у пратњи амбасадора мисије ОЕБС на КиМ Мајкла Девенпорта, свог заменика Газмена Салијевића и председника општине Грачаница Срђана Поповића, обишао деветочлану породицу Емини у Лапљем Селу. Посета је имала за циљ пружање подршке ромској заједници у решавању бројних проблема са којима се суочавају у свакодневном животу.
Породици Емини уручена је помоћ у виду прехрамбених производа и средстава за хигијену, а министар Ракић је обећао да ће радити на решавању проблема када је у питању земљиште за изградњу стамбеног објеката. На тај начин би се трајно решио проблем недостатка основних услова за живот ове многочлане породице.
-На обележавању 50- годишњице Међународног дана Рома, када је донета одлука о химни, застави и имену Ром као званичног назива овог народа, моја порука је да ћемо ми који смо прихватили одговорност да стварамо повољне услове за живот не само вашој, већ свим заједницама на Косову, на томе предано радити како резултати не би изостали. Ово није једини дан када треба са посебном пажњом да гледамо на ромску заједницу већ то треба, и радићемо сваког дана у години, рекао је министар Ракић и додао да је министарство на чијем је челу и предходних година помагало ромској заједници кроз различите пројекте и да ће тако бити и у будућности.
Мајкл Девенпорт, шеф мисије ОЕБС, захвалио је министру Ракићу што је од самог почетка ступања на дужност шватио колико је важно помагати ромску заједницу на Косову и нагласио да ће ОЕБС бити конструктиван партнер Министарству за заједнице и повратак у остваривању планова.
О бројним проблемима Рома у општини Грачаница, али и о решавању истих, било је речи и на састанку са председником општине Срђаном Поповиће у згради ове локалне самоуправе, где су министар Ракић, шеф ОЕБС-а Девенпорт и заменик министра Салијевић дошли пре одласка у Лапље Село.
Поповић је поводом Светског дана Рома госте упознао са положајем ове заједнице у општини Грачаница истакавши да локална самоуправа константно ради на побољшању животних услова ромске заједнице и пружа подршку у реализацији њихових планова и активности.
На састанку је било речи и о актуелној ситуацији са коронавирусом али и о плановима и пројектима који ће бити реализовани по приоритетима, а који би требало да побољшају живот грађана у локалној самоуправи.
Била је ово прва посета некој институцији британског дипломате Мајкла Девенпорта од преузимања нове дужности, па му се због тога захвалио председник општине Срђан Поповић рекавши да је локална самоуправа са ОЕБС-ом увек имала добру сарадњу и да очекује да ће се она додатно унапредити.  М.Ч.

 

Подели на: