Најновије вести

Помен невиним цивилима страдалим од ОВК у Ораховцу

Парастосом и полагањем цвећа на гробљу Орловача у Београду, Удружење породица киднапованих и несталих на KиМ обележило је 23 године од масовног киднаповања, протеривања и убистава Срба на подручју Ораховца. Парстос страдалим Србима служен и у Великој Хочи.

 

Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији је, у недељу18. јула ове године, обележило 23 година од масовног киднаповања, протеривања и убиства Срба на подручју општине Ораховац.
-У периоду од 12. маја 1998. до 12.октобра 2000. године од стране припадника тзв. ОВК страдало је 84 Срба. За време оружаног напада тзв. ОВК на подручју Ораховца од 17-22 јула киднаповано је око 100 српских цивила. Дана 18. јула 1998. године протерано је сво српско становништво из села Ретимље, Оптеруша и задржано у приватним затворима и логорима. Један број је ослобођен вољом команданата тзв. ОВК, а група од 35 цивила ослобођена је 22. јула 1998. године посредством делегације МК ЦК у Прштини. Трагање за судбинама киднапованих 36 -торо Срба из тог периода се прекида након идентификације посмртних остатака пронађених у масовним гробницама Малишево и Волујак у пролеће 2005. године. Посмртни остаци жртава 25 лица сахрањени су на београдском гробљу Орловача 14.октобра 2006. године, каже се у саопштењу Удружења породица киднапованих и несталих на Косову и Метохији које потписују Верица Томановић, председник, Олгица Божанић, секретар и Негован Маврић, координатор Удружења.
За протеривање Срба, задржавање у логорима, злостављање заробљеника, нехумано посупање, убиство и спаљивање посмртних остатака убијених Срба у пећини Волујак и жртава пронађених у масовној гробници код Малишева, кривични поступак је у току на основу подигнуте оптужнице Специјализованих већа Суда у Хагу за почињене злочине команданата ОВК Хашима Тачија, Кадри Весељија и осталих.
У цркви Светог Прокопија на Орловачи у Беогарду је у данас у 9,30 одржан парастос у знак сећања на дан када су насилно отети Срби из загрљаја својих мајки, очева, супруга и сестара. Парастосу је присуствовао и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.
После парастоса, делегација Удружења са породицама је на парцели број 1 где је сахрањено 25 Срба од 100 српских цивила који су киднаповани за време оружаног напада ОВК на подручју Ораховца, положила је цвеће и венац свим жртвама поред спомен плоче ,,За незаборав“на гробљу Орловача.
Парастос у Великој Хочи служен је код споменика на којем су фотографије 84 особе српске националности нестале и убијене у општини Ораховац. Скупу су присуствовали представници Kоординације српских удружења породица несталих за бившу Југославију, представници удружења из Грачанице, Kосовске Митровице, Ниша, Kраљева, Београда и чланови породица. Из велике Хоче је поручено да се не сме заборавити злочин почињен пре 23 године и да починиоци морају да одговарају и да буду приведени правди. Негован Маврић је овом приликом поручио да се породице несталих и страдалих не мире са њиховом судбином.

С.Ђукић

Подели на: