Најновије вести

Помен страдалим жетеоцима у Старом Грацком

Парастос за 14 српских жетелаца убијених на њиви из заседе 23. јула 1999. године одржан је данас у Старом Грацком, а помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић упозорио је да тај злочин представља велику мрљу на лицу међународне заједнице која није ништа учинила да приведе налогодавце и убице.

 

Петковић је у обраћању на парастосу навео да се навршава 20 година од неизмерне туге и бола за четрнаесторицом српских мученика масакрираних од албанских терориста на њиви усред жетве.

“Златно класје у Старом Грацком од овог злочина рађа пшеницу боје крви и тако ће бити док се не пронађу они који на својим рукама носе крв пострадалих. Овај злочин представља велику мрљу на лицу међународне заједнице која ништа није учинила да лицу правде приведе налогодавце и починиоце овог гнусног злочина против човечности”, рекао је Петковић.

Подсетио је и да од обећања међународних званичника да ће се претражити сваки камен и пронаћи убице после 20 година остало само “голо” обећање.

“Да ствар буде гора, они коју су били одговорни за владавину права обуставили су истрагу наводно под изговором да нема доказа. Да ли неко мисли да је могуће да се тим виђеним рецептом албанских терориста, а који се састоји у склањању сведока и доказа истина сакрије”, упитао је Петковић.

Истакао је да је дошло време да престане завера ћутања о злочинима међу Албанцима и да Специјални суд утврди пуну одговорност бивших припадника тзв ОВК.

“Ми немамо илузије када је реч о том суду који је основан по косовским законима, али то је последња прилика за међународну заједницу да реагује и покаже посвећеност правди и праву. Испада да су кривци саме жртве, јер формално више нема истраге , а ни пронађених и кажњених злочинаца”, указао је помоћник директора Канцеларије за КиМ.

Навео је и да није довољно сто су ратни ремен и шуму албански политичари заменили за кравату и политички кабинет, већ је потребна истинска политичка воља да се албански политичари суоче са страшним злочинима почињеним против Срба.

Ратни злочини не застаревају и држава Србија учиниће све да правда кад тад победи, поручио је Петковић.

Истакао је и да председник Србије Александар Вучић, Влада Србије, и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић чине све да сачувају свој народ и буду уз породице пострадалих непрестано, како би се заједно изборили за истину и расветљавање злочина, што је, подвлачи, једини пут ка нормализацији односа и прихватању руке помирења.

Парастос је служио код спомен-плоче у центру места епископ рашко-призренски Теодосије.

У Старом Грацку код Липљана на данашњи дан пре 20 година на њиви, из непосредне близине убијено је 14 Срба.

Страдали су Милован Јовановић (1969), Жвица Живић (1970), Радован Живић (1967), Андрија Одаловић (1967), Слободан Јанићијевић (1965), Жиле Јанићијевић (1957), Момчило Јанићијевић (1946), Станимир Декић (1955), Божидар Декић (1947), Саша Цвејић (1973), Љубиша Цвејић (1939), Никола Стојановић (1936) и Миодраг Тешић (1951), и најмлађи међу њима, Новица Јанићијевић који је имао само 17 година.

Починиоци злочина никада нису пронађени и за злочин нико није одговарао, а под истрагом је било седам Албанаца, припадника ОВК.

Полиција УНМИК је у октобру 2007. ухапсила Мазљума Битићија из села Велики Алас код Липљана због сумње да је учествовао у том убиству, али је он, два месеца касније, пуштен из притвора услед недостатка доказа.

Гробље у Старом Грацку где су сахрањени страдали жетеоци више пута је скрнављено и минирано.

Подели на: