Најновије вести

Помоћ матурантима да оду на екскурзију

После две године паузе организована хуманитарна манифестација ”Доручак са гимназијалцима”

 

После две године паузе ученици Гимназије Приштина са тренутним седиштем у Лапљем Селу организовали су манифестацију ”Доручак са гимназијалцима”. Подсетимо, акција се одржавала пре пандемије коронавируса а њен циљ је прикупљање средстава које ученици поклањају у хуманитарне сврхе.
Штандове су поставили у центру Грачанице, на њима изложили слатке и слане ђаконије које су куповали пролазници, али и организовано поједине институције које су акцију подржале. Цена није било, већ је за сваки домаћи производ купац остављао новац према својим могућностима.
-Ово је наша традиционална манифестација и налази се у нашем годишњем школском програму. Датум њеног одржавања је недеља уочи почетка Васкршњег поста, али због мера за сузбијање коронавируса овог пролећа нисмо могли да је одржимо. Сада су се стекли услови и ево нас да покажемо солидарност, казала нам је Ана Костић, професорица Гимназије Приштина и наставила:
Приход од данашње манифестације намењен је матурантима наше школе који нису у стању да сами плате екскурзију, па њихови другови и другарице на овакав начин желе да им помогну. Наша деца су веома активна и укључени су у бројне активности током целе године. Поновићу да их је пандемија успорила, али су они различите акције спроводили у оквиру школе. Да кажем и да велики број наших ђака волонтира у Црвеном крсту и у сарадњи са њима почетком године скупили су, уз помоћ Привременог органа града Приштине, пакетиће за децу из социјално угрожених породица и свима однели пакете на кућну адресу.
Немања Тодоровић је ученик треће године Гимназије и каже да се његово одељење одазвало хуманитарној акцији.
-Ми нисмо матуранти, али ту смо да прикупимо што више средстава за наше старије другове. Подељени смо по одељењима и на штандовима има посне и мрсне хране, за сваког по нешто. На штанду има хране које су моје другарице саме спремале, али има и различитих ђаконија које су спремиле уз помоћ старијих, рекао нам је Немања.
Директор школе Дејан Денић похвалио је све ученике који су узели учешће на овој хуманитарној манифестацији.
-Показали су солидарност и спремност да помогну онима којима је та помоћ неопходна. Већ смо организовали овакве акције, и код наших ученика је савест увек будна, увек су премни да помогну, казао је Денић.
Акцији прикупљања новца за помоћ матурантима Гимназије Приштина прикључило се и Народно позориште из Приштине које ће сав приход од продатих улазница са представе ”СумЉиво лице” поклонити овој школи. Надлежни из Гимназије Приштина овим путем истичу добру сарадњу са Домом културе у Грачаници, свим медијима, Привременим органом општине Приштина и Општином Грачаница.  М.Ч.

 

Подели на: