Најновије вести

Помоћ мора стићи до свих коме је потребна

Петар Петковић, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију са општинским руководством и директорима предузећа и установа у Лепосавићу.

Још једном стигла је јасна порука од Председника Републике Србије , Александра Вучића, Владе Србије и Канцеларије за КиМ, да се у оквиру инвестиционог плана за Косово и Метохију и кроз конкретну помоћ породицама и појединцима која се налазе у стању социјалне потребе помаже на сваки начин. Улагаће се у свим сферама живота и рада у српским срединама на Косову и Метохији, а то значи и овде у Лепосавићу , поручено је са састанка у овој најсевернијој косметској општини.
Лепосавић, 23. Јануар- Петар Петковић, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију посетио је општину Лепосавић и са руководством Привременог органа ове општине и директорима културних, просветних и јавних предузећа разговарао о модалитетима помоћи становништву на овом простору.
Након састанка у изјави за новинаре Петар Петковић казао је да ће ова 2020 година бити период када ћемо се посветити обичном човеку, његовним животним проблемима овде на Косову и Метохију.- ” Ући ћемо у сваку кућу, обићи људе који имају проблеме, који тешко живе. Биће то главна активност Канцеларије за КиМ с једне стране, а с друге стране свих представника општина, директора предузећа и установа. Држава Србија помаже свој народ овде и одговорност је на локалним самоуправама да на прави начин сагледамо стање на терену, јер након свих ових састанака направићемо анализу ангажмана и наградићемо оне који су добро одрадили свој посао, али санкционисаћемо и оне који нису одговорили задатку на прави начин, казао је Петковић.
У општини Лепосавић, од почетка ове године обиђено је двеста породица и у ових двадесетак дана подељено је 700 пакета помоћи у храни и хигијенским средствима.
-Држава Србија помагала је и наставиће да помаже свој народ на Косову и Метохији. Реч је о средствима од сто милиона евра који треба да се реализују у оквиру инвестиционог циклуса, како би се побољшали услови живота у српским срединама на Косову и Метохији, а тиме и осигурала будућност нашег народа на овим просторима. Реализоваће се средства и из Програма ”Србија 2020- 2025. Године, а реч је о средствима од 150 милиона евра, које је поменуо и сам председник Александар Вучић, када је говорио о овом развојном плану, истакао је Петковић, додајући да је Канцеларија за КиМ овде учинила доста тога, много новца је издвојено, нарочито за подстицај развоја пољопривреде, али и инвестиције у привреду и све друге пројекте.
Господин Петковић подсетио је и на све реализована конкретне пројекте овде у општини Лепосавић, који су реализовани последњих година.” Реконструисане су све Основне школе, завршене су три стамбене зграде и са станоградњом ће се наставити, улагано је у више привредних субјеката у Фабрици отковака Лола у Лешку, Погону зглобних лежајева у Лепосавићу, а у плану је и градња акомулатора у овој општини у овој години. Улагањем у привреду, запошљавамо све више радника, а тиме људи стичу средства за своје породице, да раде и живе овде од свога рада, да се осећају сигурно и планирају своју будућност”, нагласио је Петковић, додајући да се овде долази са великим инвестицијама, да се после децениија и деценија заостајања у развоју , српски народ зна да држава Србија која сада има новца улаже и овде на Косову и Метохији.
Свим разговорима присуствовао је и начелник Косовскомитровачког округа Славко Симић, који је казао да је ово била једна веома значајна посета помоћника Канцеларије за Косово и Метохију, господина Петковића.
-Индентификовали смо бројне проблеме и сачинићемо још јачу стратегију решавања проблема за ову годину. Апсолутном финансијском подршком Републике Србије и озбиљним Инвестиционим планом за наш народ на Косову и Метохији и подршком у развоју привреде, пољопривреде, економије инфраструктуре,а пре свега социјално угроженим категоријама нашег становништва, како би им омогућили пристојан живот, створићемо једну мотивациону стратегију да наш народ на овим просторима остане и опстане. Обишли смо сва села, сваки засеок, слободно могу рећи обрадовали смо сву децу поклонима и показали смо одговорност према нашем народу и према институцијама наше државе, Републике Србије.
Симић је још додао” да ће ова година бити година борбе за наш народ, за најугроженије становништво и ова година биће борба за очување и јачање наших институција. То ћемо успети јер имамо озбиљну подршку наше државе, имамо координисани рад свих функционера у јавним институцијама и на тај начин помоћићемо нашем народу да победи сваки изазов и сва искушења”.
Градоначелник Лепосавића Зоран Тодић рекао је да је држава Србија присутна овде више него икада, кроз конкретну помоћ нашем народу и улагањем у развој читавог подручја.
-Реализовали смо значајну акцију помоћи нашем народу, обишли смо 200 најугроженији породица, уручили им помоћ и са тим активностима настављамо. Поделили смо 58 станова за наше грађане који нису имали решено стамбено питање, а градиће се још три стамбене зграде, а у овој години трајно ћемо решити и питање затварања колективних центара кроз доделу станова избеглицама и расељеним лицима који живе на подручју наше општине. Уз то, казаоје Тодић, у континуитет трају акције помоћи нашим пољопривредницима кроз доделу пољопривреден механизације, а у наредном периоду те активности ће бити интензивиране.
Петар Петковић са сарадницима посетио је и три домаћинстава на подручју општине Лепосавић, који су корисници социјалне помоћи и уручио им пакете помоћи, а обиша је и Студенски центар где се упознао са стандардом студената који студирају на три факултета у овој општини.

В. Вукојевић

Подели на: