Најновије вести

Помоћ Републике Србије неће изостати

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић и епископ Рашко- призренски Теодосије посетили Народну кухињу у Прековцу у општини Ново Брдо

 

 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију, Петар Петковић са својим сарадницима и епископ Рашко-призренски, Теодосије посетили су данас на Божић, народну кухињу у селу Прековцу у оштини Ново Брдо. Они су том приликом малишанима из овог села поделили поклон пакетиће, а корисницима ове кухиње, храну, пожелевши им све најбоље поводом најрадоснијег хришћанског празника, Божића као и свим Србима у Косовском Поморављу.

Координатор рада народних кухиња , протиница Светлана Стевић је директора Канцеларије за КиМ, укратко упознала са радом кухиња.Она је том приликом истакла да тренутно ради шест народних кухиња, од којих се пет налазе у Косовском Поморављу, а једна у метохијском селу Беркову и да се преко њих храном снабдева 2.200 корисика из катерогорије социјално угрожених лица, старијих особа и породица са више деце.

-Од 2007.године имамо и перкару у којој печемо хлеб за наше кориснике. Такође корисницима помажемо не само око хране, већ и набавке покућства, куповине крупне и ситне стоке, око одеће и обуће и у друим сегментима – казала је поред осталог Стевић. Она је истала да је у народним кухињама запослено 73 радника.

-Обрађујемо и 45 хеткара земље.Имамо фарме оваца, коза , живине и говеда. Имамо 15 пластеника као и погон за пастеризацију воћа и поврћа. Део намриница које користимо у нашим кухињама производимо сами- додала је Стевић иначе главни коориднатор хуманитарне организације „Мајка девет Југовића“. Она је нагласила да је помоћ Републике Србије и Канцеларије за КиМ народним кухињама драгоцена и да би њихов рад без те помоћи био доведен у питање.

Директор канцеларије за Косово и Метохију, Петар Петковић је казао да ће држава Србија и Канцеларија за КиМ наставити да подржава рад народних кухиња, дугорочно и стратешки као и до сада и да ће настојати да помоћ буде још већа.

Током своје данашње посете народној кухињи у Прековцу, директор Канцларије за КиМ Петковић, владика Теодосије и остали присутни, ломили су божићну чесницу заједно са малишанима.

С.И.

 

Подели на: