Помоћ свима којима је заиста потребна

Заменик дирекотра Канцеларије за КиМ Дамјан Јовић посетио Косовску Каменицу.

 

Заменик директора Канцеларије за КиМ Дамјан Јовић посетио је са својим сарадницима 6.фебрара општину Косовска Каменица. Он је најпре одржао састанак са члановима Привременог органа ове општине и начелником Косовско Поморавског округа, Радованом Стојковићем Након тога је са њима обишао четворочану породицу Слободана Петровића у селу Доњем Кормињану, којој ће Канцеларија за КиМ, како је најављено током поменуте посете, помоћи у решавању стамбеног питања али и решавању других егзистенцијалних проблем с којима се ова млада породица са двоје мале деце суочава.

 

Јовић је такође посетио и социјално угрожену породицу Александра Костића у селу Томанцу и упознао се са проблемима с којима се ова млада вишечлана породица сусреће, најавивши притом ангажман надлежних структура на општинском и другим нивоима на решавању тих проблема.

У селу Великом Ропотову Јовић је обишао породицу Милоша Савића, коме је недавно Канцеларија за Ким у сарадњи са другим релевантним структурама помогла изградњу куће величине 62 метара квадратна и куповину неопходног покућства. Помоћник директора Канцеларије за КиМ, Дамјан Јовић је своју посету општини Косовска Каменица завришио обиласком вишечлане породице Владе Симића у селу Беривојцу, као и породице Милана Столића у Косовској Каменици, којима је такође најављена помоћ у решавању одређених егзистенцијалних проблема, а у циљу њиховог опстанка и останка на простору Косова и Метохије. Најављена посета манаастиру Драганцу је због одређених објективних разлога одложена.

-Данас смо овде у Косовској Каменици у намери да наставимо активности које смо започели пред Нову Годину, по иницијативи председника Републике Србије Александрав Взчића и директора Канцеларије за Косово и Метохију, Марка Ђурића. Суштина јесте у томе да осим ових координационих активности које имамо међу институцијама које функционишу у систему Републике Србије, али и институцијама где Срби управљају овде на Косову и Метохији генерално постигнемо виши ниво координације рациналности употребе ресурса којима располажемо и који уопште нису мали, како би оно што можемо да обезбедимо стигло до сваког онога коме је то засита најпотребније- казао је током посете општини Косовска Каменица, Дамјан Јовић. Казао је такође да је циљ посете и то да сагледа права ситуација на терену како би се свака могућност злоуптребе помоћи избегла.

-Мислим да имамо сагласност свих најважнијих актера овде у општини Косовска Каменица да у наредном периоду таквих случајева неће бити или да ће они бити сведени на минимум, да ћемо све радити заједно како би смо стигли до сваког нашег човека , како би смо помогли онима којима је помоћ најпотребнија и како би наш народ осетио да почиње да живи боље, а временом и значајно боље јер смо у могућности да све више помогнемо и све значајнијем броју наших људи. Нема разлога више да Срби на Косову и Метохији живи у условима који нису адекватни условима живота у 21. веку- нагласио је Јовић.

-Ми не можемо да утичемо на све околности, можда и не можемо утицати на ниво безбедности овде, али оно што се тиче основног стандарда мислим да је то нешто што можемо да учинимо за наш народ, наше људи и то је оно што ћемо читини , а пре свега кроз разговор са обичним људима. Нећемо више трошити непотребно влреме на расправе и гложења међу онима који управљају, него ће они који управљају ићи код оних због којих су ту и покушати да буду најбољи могући сервис њима. Ми ћемо као Влада Републике Србије настојати да обезбедимо сва неопходна средства да тај њихов рад буде ефикасан и да народ осети да почиње боље да живи – казао је Јовић током посете општини Косовска Каменица. Он је најавио ригорознију контролу пре сгега од стане Канцеларије за КиМ али дуригх релевантних субјеката на плнару праведне и оправдане расподеле помоћи.

– Наша задатак поред осталог биће да видимо да ли су неки људи можда добили превише и да ли неки људи до сада нису добили ништа, а у томе ће нам од пресудне важности бити то да сви актери који управљају институцијама било у Косовском ситему, где Срби управљају , били у институцијама Републике Србије , међу собом размењују инвормације, да заједно доносе одлуке и да заједно одлазе и обилазе наше људие којима је та помоћ потребна, а наравно уз свакодневни надзор и сарадњу са Канцеларијом за Косово и Метохију- нагласио је Јовић.

С.И.

Подели на: