Најновије вести

Помоћ у циљу останка и опстанка

Помоћник дирекотра Канцеларије за Косово и Метохију др Зоран Бојовић и данас међу Србима у Косовском Поморављу

 

Помоћник директора Канцеларије за за Косово и Метохију др Зоран Бојовић и данас је боравио у Косовском Поморављу где је обишао више села у циљу упознавања са условима живота , потребама и проблемима Срба у овом делу Косова и Метохије.

У селу Паралову код Новог Брда посетио је домаћинство Сретена Стојковића коме су средствима обезбеђеним од стране Канцеларије за КиМ недавно купљене две расне краве и тиме значајно побољшани егзистенцијални услови Стојковићеве породице, која сада продајом сира и млека обезбеђује солидна новчана средства за живот.

У селу Партешу др Бојовић је обишао десеточлано домаћинство Душана Перића. У разговору са укућанима он је истакао спремност да им се помогне око изградње нове куће, како би им се решило стамбено питање, али и спремност Канцеларије за КиМ и других релевантних субјеката да Перићима у чијем је домаћинство петоро деце, обезбеде помоћ и у другим сегментима.

Током данашњег боравка у Косовском Поморављу др Бојовић је обишао и село Пасјане.Он је у овом месту у коме живи око 1000 Срба, између осталог посетио и породицу Владимира Гуџића, једног од успешнијих пчелара у Косовском Поморављу. Упознао се са потребама овог домаћинства око даљег развоја пчеларства, које им је значајан извор средстава и изразио спремност у име Канцеларије за КиМ да им се помогне око набавке неопходне пчеларске опреме и кошница. Овом пчелару је недавно украдено 20 пчелињих друштава. Др Бојовић је истакао да ће му штета бити надокнђена кроз опрему и кошнице. Како је том приликом нагласио Влада Републике Србије је преко Канцеларије за КиМ до сада обезбедила значајну помоћ у опреми многим српским пчеларима на КиМ и да ће наставити да помаже у овом сегменту и убудуће.

Током боравка у селу Пасјану др Бојовић је посетио социјално угрожену повратнику породицу Светислава Атанасковића коме је потребна помоћ око сређивања куће. Др Бојовић је у разтовору са члановма ове породице казао да поднесу званични захтев преко општинских служби и да ће им помоћ бити обезбеђена. У Пасјану др Бојовић је такође обишао и домаћинство Горана Јовановића, који обрађује око 20 хектара земље и бави се сточасртвом. И овом домаћинству је како се чуло приликом данашњег разговора Атанасковића са представником канцеларије за КиМ бити обезеђена помоћ Републике Србије, како би унапредили своју пољопривредну производњу пре свега , а у циљу њиховог останка и опстанка на простору Косова и Метохије.

Др Бојовић је обишао и село Коретиште где је посетио успешног пољопривредника из овог места, Горана Јованоића приликом чега се упознао са његовим потребама везаним за унапређивање пољопирвреде.

У селу Кметовуцу код Гњилана др Бојовић је разговарао са пољопривредницима из овог места који су га упознали са проблемима с којима се суочвају, превенствено на плану пласмана пољопривредних производа изан Косова и Метохије. Једана од водећих потешкоћа тиче се преноса пољопривредних производа преко административног прелаза , јер како се чуло то не дозвољава царина са српске стране прелаза, због одређених административних разлога који се тичу фито сертификлата. Др Бојовић је казао да ће се ангажовати преко надлежних да се ово питање благовремено реши.

Током боравка у Кметовцу др Бојовић је пољопривреднике упознао с тим да ће Република Србија преко своје владе и Канцеларије за КиМ наставити да улже пре свега у домену развоја пољопривредне производње и сточарства на КиМ и да су у те сфрхе обезбеђена значајна средества, те да сви заинтересвоани могу да поднесу захтеве за обез беђивање одређених облика материјалне помоћи.

-У свом мандату Влада Републике Србије до маја ове године помогла је преко 3000 породица на разне начине. Саграђено је и реновирано преко 1700 кућа, обезбеђено око милион и по саддница и много тога још. Наставићемо истим темпом да помажемо. На вама је да тражите и помоћ неће изостати- казао је у Кметовцу др Бојовић. Том приликом је нагласио да је за обезбеђивање веће подршке у домену пољопривредне механизације, пожељно удруживање земљораддника. Он је такође нагласио да је Геолошки заводд Републике Србије спреман да помогне око отркивања подземних вода и да ће те услуге бити пружане бесплатно свим заинтересованима.

-Обезбеђена је опема за копање бунара и сви који желе да копају нове бунаре добиће бесплатно те услуге, с тим што ће морати само да купе цеви- казао је у Кметовцу др Бојовић.

У селу Шилову др Бојовић је обишао домаћиснтва Велибора Стојановића и Стојановића који се успешно баве сточарством.И том приликом истакнута је спремност да им се помогне како би додатно унапредили сточни фонд и услове за додатни развој сточарства.

Подседтимо др Бојовић је и јуче боравио у Косовском Поморављу где је обишао више села на територији општине Косовска Каменица, Гњилане и Ново Брдо.Посете званичника Канцеларије за КиМ биће настављене и наредних дана, како би се сагледала ситуација у српским срединама и била обезбеђена помоћ свима којима је потребна у разним сегментима који се тичу обезбеђивања бољих животних услова и сигурније егзистенције.

С.И.

Подели на: