Помоћ у одабиру школе

 Оваква окупљања ученика су добар показатељ да су деца заинтересована да дођу и информишу се, да на једном месту виде шта тренутно школе нуде, да поставе питања и на тај начин дођу до информација које ће им помоћи да се одлуче чиме ће се бавити у животу, каже Бранкица Нићић, директорка Одељења за образовање

 

На четвртом по реду Сајаму образовања који се одржао под слоганом „Дођи и информиши се”, ученици осмог разреда из школа у централном делу Косова и Метохије имали су прилику да се додатно упознају са условима које средње школе нуде. Хол Дома културе у Грачаници био је препун ђака који су обилазећи штандове пажљиво слушали професоре који су промовисали своје програме. Они који су већ одлучили коју ће школу да упишу били су испред штанда жељене школе, док су они који се двоуме баш на Сајму тражили информацију више
која ће им помоћи да донесу исправну одлуку. Представници средњих школа делили су брошуре, али било је и практичне наставе. Ученици су могли да виде како изгледа рад у лабораторијама Медицинске и Електротехничке школе. Посебну пажњу изазвали су представници Грађевинско-саобраћајне школе који су довезли своја возила и објашњавали да ће уписом ове школе, ученици имати прилику да бесплатно добију обуку и полагање возачког испита.

ШИРОК СПЕКТАР СМЕРОВА

Годинама уназад Медицинска школа је уз Гимназију Приштина најтраженија. Школске 2019.-2020. године ученици могу да изаберу један од три смера – Физиотерапеутски техничар, Фармацеутски техничар и смер Медицинска сестра техничар. – Интересовање за нашу школу је задовољавајуће. Деца, поред осталог, у нашој школи виде перспективу јер су смерови које имамо изузетно тражени. Када дођу код нас ми се трудимо да они заволе оно за шта су се определили, да буду отворени за учење и да онима који су отворени за науку усадимо још већу љубав према науци. Ми верујемо у њих и знамо да ће након завршене наше школе бити успешни којим год путем да крену, односно које год факултете да изаберу или да остану да раде оно за шта смо их ми обучавали – рекла нам је професорица Слађана Станковић и додала да су захваљујући донацији хуманитарне организације „Солидарност за Косово” Арноа Гујона, унапредили смер фармацеутски техничар, односно онај део који се односи на извођење практичне наставе што су њихови ученици и показивали на сајму Јовица Мишковић, професор физике у Електротехничкој школи „Михајло Пупин” Приштина-Сушица, истиче да је ова образовна установа технички најопремљенија у овом делу Косова, и да са децом ради стручан кадар. – Наш штанд је, као и сваке године, најпосећенији, јер ученици показују одређене експерименте из физике а знамо да је електротехника њен део. Деца у нашој школи имају прилику да науче многе ствари, поготово у данашње време када се све више форсира ИТ сектор. Имамо веома добар смер „Електротехничар рачунарских мрежа” који је баш везан за поменути сектор и где ће ученици по завршетку школе бити у прилици да раде у многим компанијама као програмери и добри стручњаци. Јако добар четворогодишњи смер је и „Електротехничар рачунара” где ученици добијају јако добро образовање и многи од њих настављају да студирају електротехнику. Можемо да се похвалимо и да имамо наше бивше ученике који су већ и на докторским студијама – каже Мишковић. Пољопривредна школа из Липљана такође нуди занимљиве смерове. – Ово је школа широког спектра. Нудимо смерове „Ветеринарски техничар” и „Произвођач прехрамбених производа” трећег степена. Смер „Женски фризер” је такође трогодишња школа и настава се изводи у Лепини, где је школа измештена од 1999. године, а пракса се обавља у Грачаници, каже професор Александар Радовић.

СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ

Сајам образовања је одржан под покровитељством Општине Грачаница. Директорка образовања у поменутој локалној самоуправи Бранкица Нићић, наглашава његов значај. – Оваква окупљања ученика су добар показатељ да су деца заинтересована да дођу и информишу се, да на једном месту виде шта тренутно школе нуде, да поставе питања и на тај начин дођу до информација које ће им помоћи да се одлуче чиме ће се бавити у животу – рекла је Нићићева. Андрија Витковић је на Сајам образовања дошао са школом „Димитрије Прица” из Доње Брњице. Он је већ одлучио коју школу жели да упише.

– Допада ми се све што сам данас видео, али пришао сам само штанду Електротехничке школе јер желим да будем њен ђак. Допада ми се све у вези рада на рачунару и мислим да ћу најбоље образовање стећи у тој школи. То значи да ћу морати да путујем из Брњице, али неће ми бити тешко, рекао нам је Андрија. Тамару Јовановић из Радева затекли смо на штанду Пољопривредне школе. – Још од детињства желим да упишем Пољопривредну школу, односно ветеринарски смер. Волим животиње и желим да се посветим њима. Да подигнем свест о угроженим врстама и да дам свој мали допринос у борби за њихово очување. Ова школа је само прва степеница у мом образовању јер планирам и да студирам ветерину – каже Тамара. Катарина Бојковић из Доње Брњице је обишла све штандове и каже да је сада потпуно сигурна да је Гимназија Приштина школа коју жели да упише. – Сајам је одлично организован и свакако помаже у одлуци коју школу уписати. Ја сам се већ одлучила. Одличан сам ђак и мислим да ће ми Гимназија омогућити да стекнем добру основу за будуће факултетско школовање. Надам се да ћу успети да упишем ”Друштвено језички смер” јер волим језике и добро ми иду, каже Катарина. На Сајму образовавања поред поменутих школа излагачи су били и Музичка школа „Стеван Мокрањац”, Економско-трговинска и Машинска школа. У Грачаници је крајем априла организован и Сајам образовања намењен матурантима средњих школа када су им се својим програмима представили факултети Приштинског универзитета и остале високошколске установе. М.Ч.

Подели на: