петак, 09. јуна 2023. | 03:23
Најновије вести

Помоћница директора Канцеларије за КиМ обишла пацијенте из Косовског Поморавља у Београду

Помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Слађана Марковић Стојановић обишла је данас 15 пацијената из Косовског Поморавља који се налазе у Специјалној очној болници „Београдски офталмолошки центар“.

 

Пацијенте су у јануару у Здравственом центру Гњилане прегледали стручњаци из Београда и установили да је неопходан хируршки захват.

Ово је први органзовани долазак пацијената из Косовског Поморавља на бесплатну операцију катаракте у Београд, у организацији Здравственог центра Гњилане, Канцеларије за Косово и Метохију, Епархије рашко-призренске и Београдског офталмолошког центра.

За пет година тим офтамолога БОЦ, предвођен доктором Владимиром Петровићем, обавио је шест оваквих акција, обухвативши становнике свих пет косовско-метохијских управних округа, у оквиру којих је бесплатно прегледано више од пет стотина, а оперисано више од сто особа.

Помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију захвалила се лекарском тиму ове болнице који је људима из косовских енклава изашао у сусрет.

„То је огроман допринос и здрављу. Људи се осећају да нису заборављени. Здравствене установе са територије КиМ које функционишу, Епархија Рашко призренска и Канцеларија за КиМ заједно су се укључили у ову акцију. У више наврата сам покушавала да позовем и друге људе и друге приватне клинике у овакав вид акције, јер су за операцију катаракте листе чекања поприлично дуге. Данас су са нама људи који живе у енклавама и до којих је јако тешко доћи“, навела је Марковић Стојановић.

Доктор Петровић је истакао да је ово седма по реду акција коју спроводе на клиници и најавио да ће се сличним позивима одазвати и убудуће.

„Ово је још једна нова акција коју смо организовали у нашој болници . Данас је са нама група од 15 пацијената. Прегледали смо више од 100 људи и одабрали оне који су кандидати за операцију катаракте. Данас ће сви они бити оперисани.Ово је седма акција по реду коју смо обавили. Оперисаћемо их колико год буде било потребно“, рекао је Петровић.

Подели на: