Најновије вести

Помпео очекује да Приштина укине таксе

Амерички државни секретар, Мајк Помпео, очекује да ће Приштина укинути таксе на српске производе, што је, како је навео, неопходан корак ка оживљавању дијалога о нормализацији односа са Београдом.

 

Како је саопштила портпалорка Стејт департмента, Морган Ортагус, Помпео је то рекао у разговору са косовским председником Хашимом Тачијем у Вашингтону.

Мајк Помпео је рекао да би укидање такси на српске производе имало економске и друге користи за грађане, како је навео, “обеју земаља”.

Помпео је, наводи се, у разговору са Тачијем потврдио “снажно партнерство између Сједињених Држава и Косова, укорењено у сталној посвећености заједничким вредностима и подршци сувереном, независном Косову”.

“Секретар је охрабрио Косово да настави да ради на замаху недавних писама о намерама за успостављањем ваздушног и железничког саобраћаја и аутопутева између Београда и Приштине”, навела је Ортагусова у саопштењу.

Честитајући избор нове приштинске владе Помпео је указао на важност владавине закона и економског раста на Косову ради обезбеђивања боље будућности.

“Секретар Помпео је такође поновио подршку Сједињених Држава Специјалном суду, чији је рад од пресудног значаја за правду жртава и јачање владавине закона на Косову”, додаје се у саопштењу.

У међувремену Тачи се у Вашингтону састао и са високим званичницима Пентагона, а након тих сусрета је на свом Фејсбук профилу написао да “Косово већ има своју професионалну војску по стандардима НАТО-а, која је спремна да увек буде укључена у хуманитарне и мировне мисије у свету, заједно са САД”.

“Делили смо исто уверење да је за безбедност у југоисточној Европи од виталног значаја да Косово буде члан НАТО-а, што је пре могуће”, навео је Тачи.

Подели на: