Најновије вести

Помпео ударио на албанске лобисте

Један од најекстремнијих лобиста косовских Албанаца, творац лажи о наводним силовањима 20.000 Албанки током рата на КиМ, амерички конгресмен Елиот Енгел, нашао се на мети жестоких критика државног секретара САД Мајка Помпеа. Један од најближих сарадника председника САД Доналда Трампа оптужио је Енгела за невиђене “притиске, застрашивање и силеџијство” према дипломатама из Стејт департмента.

 

Иако је до клинча иницијално дошло због Украјине, односно захтева за импичмент америчког председника Доналда Трампа (јер је тражио од званичног Кијева да испита ангажман Хантера Бајдена, сина бившег потпредседника САД Џоа Бајдена, у пословању приватне гасне компаније “Бурисма”) – сукоб Помпеа и демократе Енгела практично разоткрива “прљаве методе” којима се годинама користе албански лобисти, распоређени на неке од кључних позиција у америчкој администрацији.

Рат око вођења спољне политике на разним фронтовима, укључујући и решавање косовског питања, који већ дуго тиња између Стејт департмента и делова Конгреса, ескалирао је у уторак, у отвореном писму које је Помпео упутио Енгелу, и окачио га на свој твитер налог.

Наиме, Помпео је упозорио Енгела, који је председник Одбора за спољне послове Представничког дома, да престане “да прети и зове на саслушања професионалце из Стејт департмента”.

Шеф дипломатије Ивица Дачић указује да је Помпео јасно поручио да неће дозволити малтретирање дипломата које спроводи Енгел:

– Када Енгел овакав притисак врши на Стејт департмент, можете само да замислите шта ради другим земљама у вези са КиМ. А добијао је милионе долара из Приштине и отворено говори да лобира за независно Косово јер за њега гласају Албанци у САД. С друге стране, један конгресмен у Америци је рекао да је српска дијаспора најбоља, јер она не тражи ништа заузврат за своје гласове. Зато што смо будале. Да гласате за неког, а да не очекујемо ништа, па то нико тако у свету не ради.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже  да су најгори Трампови противници у америчком Конгресу исти они људи који су највећи албански лобисти и непријатељи Срба:

– Српска дијаспора и Србија могу да помогну Трампу, али и он нама, поготово што и сам увиђа да је исти тај лоби који је против њега, и против нас, и да делује на основу лажи и притисака и свих других могућих манипулација.

Спољнополитички аналитичар Немања Старовић објашњава да улога Помпеа унутар Трампове администрације расте и да га многи већ сада називају најснажнијим шефом Стејт департмента још од времена Хенрија Кисинџера:

– Имајући то у виду, недавни сусрет председника Вучића са Помпеом и директна комуникација која је то том приликом успостављена допринеће бољем разумевању интереса Србије у врху америчке администрације. Задатак наше дипломатије би морао бити то да се врху Трампове администрације што јасније представи сврставање Приштине под кишобран америчких демократа, и то они који су најжешћи противници америчког председника, што би најближе сараднике Доналда Трампа могло мотивисати да начине још одлучнији отклон у односу на “политику аутопилота” којом су се САД на Балкану водиле још од времена Била Клинтона.

Подели на: