Поново постављена спомен-плоча несталим новинарима на КиМ

Удружења новинара Србије осми пут заредом поставило је обележје посвећено несталим новинарима Радио Приштине Ђури Славују и Ранку Перенићу. Обележје на којем пише “Тражимо их” до сада је седам пута рушено, а за последње рушење полиција је открила Албанца који је признао да је то учинио из етничких убеђења.

 

Намера да известе о ослобађању монаха и манастира Светих Кузме и Дамјана у Зочишту, одвела је Ђуру Славуја и Ранка Перенића у непознато. Између Велике Хоче и Зочишта губи им се сваки траг.

Удружење новинара Србије редовно поставља плочу на месту где се претпоставља да су нестали. Данас осми пут – са поруком да су напади на новинаре напади на читаво друштво.

“Друштва у којима се некажњено шетају нападачи и убице новинара нису друштва која имају перспективу”, каже секретар УНС-а Нинослав Брајовић.

“Ми очекујемо да сличну поруку пошаљу и тужилаштво и суд, да тужилаштво затражи максималну казну за оног ко је срушио плочу, и да га суд осуди на ту максималну казну”, рекао је Будимир Ничић, председник огранка УНС-а на КиМ.

“ОЕБС на Косову ће надгледати читав овај процес и то је познато институцијама, али не можемо натерати било кога да уради било шта, јер ОЕБС нема извршни мандат, али држаћемо ово питање актеулним. И подсећаћемо људе на њихову обавезу да дођу до истине и да казне прекршиоце”, поручио је Јан Брату, шеф ОЕБС-а на КиМ.

Случај се тиме не би завршио. Непходно је открити ко је киднаповао Ђуру Славуја и Ранка Перенића. Исто као што је нужно открити како је страдало још 12 новинара. Међу њима петоро Срба и седам Албанаца.

Подели на: