Најновије вести

Поповић обишао православно гробље у Липљану

Председник општине Грачаница Срђан Поповић данас је, у присуству становника општине Липљан и председника привременог органа Скупштине општине Липљан Златка Лазића, обишао православно гробље у Липљану, на коме је оштећено или уништено двадесет споменика.

 

За сада непознати починиоци нанели су још једном велику штету овом православном гробљу, Косовска полицијска служба обавила је увиђај, а још увек се не зна како ће се даље одвијати истрага.

По речима Поповића, ради се о правом вандализму, који нико није очекивао и после двадесет година, а нарочито што на овако нешто не би смело ни да се помисли у 21. веку.

“Сви знамо шта је све преживела ова општина и колико се људи одавде иселило, зато то поготово није смело да се деси у Липљану. На жалост, данас и мамо овакву ситуацију да ни мртви немају мира. Ти људи који су ово починили морају бити пронађени, таквим људима овде није место. Полиција и све безбедносне структуре на ово треба да обрате много пажње јер поштовање историје, културе, традиције је веома битан предуслов за било какав мир и будућност на овим просторима”, навео је Поповић приликом обиласка.

“Наша је обавеза да истрајемо на томе да се сви овакви и слични случајеви реше и сигурно нећемо одустати од тога да се расветле сви злочини”, додао је Поповић, који је нагласио да је ово шанса за међународну заједницу и институције да покажу да на Косову има много више разумних, него неразумних људи.

Како је Поповић рекао, процена штете ће бити направљена и за недељу дана ће се изаћи на терен и покушати да се поправи све што се може поправити.

Председник привременог органа општине Липљан Златко Лазић каже да је ово још један додатни притисак на мештане Липљана.

“Ово је један вид застрашивања и непоштовања српске културе. Општина Липљан осуђује овакав чин и апелује на полицију да коначно имамо резулатате, да би српски народ који овде живи овде и остао. Сада је народ узнемирен и плаши се за своје животе и животе својих породица”, каже Лазић.

Председник општине Грачаница обишао је са сарадницима све порушене споменике. У наредном периоду радиће се на томе да се обнове споменици, што би донекле било утешно за мештане, нарочито оне којима су оштећени споменици и гробна места њихових најмилијих.

Подели на: