Најновије вести

Поповић: Срби не прихватају ултиматуме, још чвршћи у одбрани

Председник Српске народне партије и министар Ненад Поповић изјавио је да ће најаве да ће Србији у Бриселу бити уручен ултиматум да прихвати улазак Косова у УН и друге међународне организације и тиме фактички призна независност, само ће још више ујединити српски народ у одбрани, како је рекао, “нашег светог Косова”.

“Није ово у нашој дугој државној и народној историји први притисак на Србију да се одрекне своје свете земље и темеља своје вере, државе и идентитета, зарад лажних обећања о некаквој магловитој светлој будућности”, истакао је Поповић у саопштењу.

Он је указао да Србија као стара европска држава никада није трпела било каква понижења која се тичу њене државне независности и тиме њеног права да буде третирана равноправно од стране свих међународних субјеката.

“Увек смо били отворени за разговор и могући компромис, али никада нећемо прихватити да нам споразуме диктирају и намећу и да нас понижавају”, нагласио је Поповић.

Поповић је рекао да то никада неће прихватити државно руководство Србије, председник државе и Влада и оценио да су се очигледно, како је навео, “бриселске бирократе занеле и превиделе чињенице о томе шта је Србија и шта је српском народу Косово”.

Поповић је истакао да Србија, као и свака суверена држава, има свој Устав према којем је Косово саставни и неотуђиви део Србије да, уз то, Србија, као равноправни члан међународне заједнице, поштује Резолуцију 1244, која је најрелевантнији међународни документ који потврђује њен територијални интегритет по питању КиМ.

“Ако је наше државно руководство спремно за разговоре, то не значи да је слабо, нити да му можете гурати на сто готова решења која понижавају Србију, поготово не у вези са Косовом”, наглашава Поповић.

Он је додао да суверена и независна Србија очекује од сваког ко са њом жели да преговара да је уважава и третира како заслужује њена вековна државна традиција, јер и она сваког у међународној заједници поштује и уважава и то је више пута својим односом према партнерима и доказала.

“Желимо да преговарамо, ултиматуме увек одбацујемо. То су Срби и Србија”, нагласио је Поповић.

Подели на: