Најновије вести

Порфирије у Аргентини: Молимо се за све људе света, за нашу браћу и сестре на Косову и Метохији

У манастиру Светог Саве у Буенос Аиресу, служен је свечани чин доксологије (молитве), з молитвено учешће епископа буеносајреског и јужно-централноамеричког Кирила, нишког Арсенија, далматинског Никодима и ремезијанског Стефана, свештенства, монаштва и народа, поводом доласка патријарха српског Порфирија у Аргентину.

 

 

Патријарх је апеловао да је потребна молитва за све људе света, за мир у свету, за мир који је широм наше планете данас угрожен, помињући притом Украјину, Палестину и Израел, саопштила је Српска православна црква.

,,Молим вас да се молите и за нашу браћу и сестре на Косову и Метохији, као и за све људе који живе на Косову и Метохији, да и тамо дође мир, да Господ помогне да буде више разумевања међу људима, да људи у поменутим местима и на сваком месту разумеју да су једни другима потребни и да на земљи има места за сваког човека, за сваку душу живу”, рекао је Порфирије.

Патријарх и чланови његове свештене пратње посетиће 4. новембра 2023. године и манастир Светог Николе у Маћагају, а круна Патријархове посете биће освећење храма Свете Тројице у Ресистенцији 5. новембра 2023. године.

Планирано је да се патријарх Порфирије сретне и разговара са највишим званичницима државе Аргентине, градоначелницима и гувернерима провинција, Кардиналом Буенос Ајреса и представницима амбасаде Србије.

Епархија буеносајреска и јужно-централноамеричка Српске православне цркве основана је 2011. године. На епархијском трону налази се Кирило (Бојовић), чије седиште се налази у саборном храму рођења пресвете Богородице у Буенос Ајресу.

Епархија тренутно има парохије и мисије у Аргентини, Бразилу, Чилеу, Колумбији, Еквадору, Венецуели, Перуу, Никарагви, Костарики, Панами, Салвадору, Доминиканској Републици и Гватемали.

Подели на: