Најновије вести

Посета биоскопу одлична

Већ двадесету годину у Лепосавићу се одржава Фестивал домаћег филма, који обједињује наша најновија остварења. Публика је навикла да у правој биоскопској атмосфери прати пројекције из најновије домаће кинематографија, а ове, јубиларне године, показало се да је публика жељна оваквих културних манифестација, јер је сала Центра за културу,,Сава Дечанац,, била пуна свих пет вечери одржавања фестивала.

 

Политика, овде на северу Косова и Метохије диктира,све активности, па је тако Фестивал одржан од 14-18 новембра, иако је ранијих година последња седмица новембра била резервисана за овај догађај.
Фестивал је отворио директор Центра за културу ,,Сава Дечанац,, у Лепосавићу Гојко Миливојевић, који је пре свега публици пожелео да ужива у пројекцији најновијих остварења.
На отварању, Миливојевић је објаснио да је одржавање Фестивала по календару било планирано 21. новембра, за када је било првобитно било уговорено и гостовање сценариста, редитеља и глумаца актера, што је до сада била пракса, али то је све одложено због актуелне полититичко-безбедносне ситуације нарочито овде на северу Косова и Метохије.
-Ми нисмо хтели да одустанемо од Фестивала, па смо пројекције организовали недељу дана раније. Ова публика овде у препуној сали доказ је да је жељна културних дешавања и на овај начин одржавамо традицију Фестивала домаћег филма, јединствене манифестације на Косову и Метохији. Добили смо честитке од свих протагониста филмова, који су на овогодишње програму, да идемо даље у организацију и показало се да и ова публика сведочи о томе, истакао је Миливојевић.
Филм ,,Света Петка-крст у пустињи”,у режији Хаџи Александра Ђуровића отворио је овогодишњи Фестивал. Овај филм рађен је по роману Петка, Љиљане Хабјановић Ђуровић. Реакције публике на овај филм су веома позитивне и саговорници са којима смо разговарали одушевљени су филмом који осветљује живот светитељке Свете Петке, која је веома поштована широм Балкана.
Другог дана приказан је филм ,,Ала је леп овај свет”, а по први пут на овом Фестивалу приказан је и један дечји филм, а реч је о филму,,Вучје бобице”. Четврти дан Фестивала био је резервисан за филм ,,Страхиња Бановић “, а Фестивал је затворио филм ,,На три спрата” редитељке Сандре Митровић.
Овај филм у жанру комедије разгалио је и насмејао публику. Филм прати комичне и често сулуде авантуре станара једне наизглед сасвим обичне стамбене зграде у Београду. Улоге у филму играју глумци Нинислав Бода Нинковић, Јелисавета,Сека Саблић, Драган Јовановић, Весна Тривалић и Наташа Тапушковић.
Фестивал домаћег филма у Лепосавићу одржава се под покровитељство Министарства културе Владе Републике Србије и СО-е Лепосавић.
В. Вукојевић

Подели на: