Најновије вести

Посета Макрона Београду – Србија и Балкан у фокусу

Француски председник Емануел Макрон 15. јула долази у дводневну посету Србији. После 18 година, то ће бити прва посета једног француског председника Београду. Са домаћином, председником Александром Вучићем разговараће о Косову и Метохији, европским интеграцијама, продубљивању привредне сарадње. Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже да је после изласка Велике Британије из Уније и одласка са политичке сцене немачке канцеларке Ангеле Меркел сигурно да ће Макрон играти кључну улогу у наредном периоду.

 

Зоран Миливојевић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да Емануел Макрон жели да врати Француску на глобалну сцену и да у стратегији његове спољне политике фигурирају Балкан и Србија као важна упоришта.

“После изласка Велике Британије, Француска ће бити најважнија држава у ЕУ јер је стална чланица Савета безбедности и нуклеарна сила. За нас је то веома важно јер смо ми једна од тема за СБ, али и за глобалне односе имајући у виду питање КиМ и његов статус”, навео је Миливојевић.

Према његовим речима, Макрон новом стратегијом на спољно-политичком плану настоји да амортизује ствари на унутрашњој политичкој сцени Француске.

Миливојевић подсећа да је Макрон изгубио изборе за ЕП од Националног фронта.

Додаје да француски председник пре свега жели да реши проблеме са којима се ЕУ суочава.

“Политику проширења ставља по страни. У томе је он доследан, још од прошлогодишњег самита у Софији. Нова кадровска решења за која се лично заложио да дођу на чело ЕУ, су лица која одговарају тој политици”, истакао је Миливојевић.

Када је Србија у питању, Миливојевић сматра да ће Макрон тај став поновити и у Београду.

“Не треба рачунати да политика проширења буде у првом плану. Али, подржаће политику реформи и политику пута Србије ка ЕУ, у свему ономе што Србија чини на том путу. Чињеница да он искључиво долази у Србију показује и посебан интерес Француске да се односи са Србијом врате на претходно стање које су обележавали историја и традиција”, казао је Миливојевић.

Макрон ће, каже Миливојевић, остати заинтересован да се дијалог Београда и Приштине обнови.

“Ми у последње време региструјемо мекши став Француске по питању КиМ у односу на Немачку и Велику Британију. Француска се залаже за оно што је у нашем интересу – да се дијалогом дође до решења и да то подразумева сагласност две стране. Он је против такси и изричито је за наставак дијалога. Макрон ће сигурно бити у кругу оних који ће се залагати и за наставак дијалога и промену политике приштинске стране везано и за таксе, али и уопште према дијалогу”, истакао је Миливојевић.

Према Миливојевићевим речима, посета француског председника Србији показује јасан став да је Макрон против такси Приштине на робу из централне Србије и БиХ.

Подели на: