Најновије вести

Посланици Скупштине завршили дебату и усвојили извештаје председника Вучића о КиМ

Српском народу на Косову и Метохији није до замрзнутог конфликта, они живе неупоредивно теже од људи у остатку Србије и желе да преговори постоје, рекао је председник Александар Вучић, који је на посебној седници Народне скупштине представио извештај о дијалогу Београда и Приштине. Посланици након полемике усвојили извештаје председника Вучића о КиМ.

 

Посланици Скупштине Србије усвојили су извештаје о раду Канцеларије за Косово и Метохију у периоду од маја 2019. године до јуна ове године, као и Извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини од маја 2019. до 15. јуна ове године.

Нисам дезертер, нећу да побегнем нити потпишем признање, то ће учинити неко после мене, али народ не можемо да обмањујемо причама како је ситуација идеална, рекао је председник Александар Вучић на седници парламента.

Вучић је позвао посланике на борбу и јединство, као и на разумевање реалне ситуације поводом Косова и Метохије, наводећи да само тако могу да се одмере противници и њихови захтеви као и наша енергија и снага који би довели до победе.

“Победа је мир, стабилност, безбедност и очување наших националних и државних интереса”, поручио је Вучић.

Указао је да је важно разумети чињенице око КиМ.

“Можемо себе да обмањујемо да нам припада 50 одсто имовине. Ми до тога можемо да дођемо само силом, нека вас лаже неко други”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је о Косову често разговарао и са покојним патријархом Иринејем који је рекао да разуме позицију Србије, иако не може да прихвати да било које парче КиМ не буде наше.

Дачић: Пуна подршка настојањима у борби за државно јединство
Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да зна да председник Србије Александар Вучић неће попустити и да никада неће признати косовску независност, али да ће, како каже, све урадити да сачува мир и животе људи и постигне компромисно решење о КиМ.

Дачић је на седници парламента у име СПС и ЈС пренео пуну подршку настојањима и борби за државно јединство и заштиту националних и државних интереса истичући да само стабилна и јединствена Србија може бити јака.

Лидер СПС-а је казао да постоје теме око којих политичке странке могу да се разликују, али да не могу око КиМ и да је зато, како каже, од непроцењиве важности што се одржава седница парламента и што на њој говори председник Вучић.

Балинт Пастор: О КиМ се од 2012. много реалније говори
Шеф посланичке групе Савеза војвођанских Мађара, Балинт Пастор, рекао је у парламенту да власт до 2012. године није говорила истину о КиМ и да се са променом власти и то променило.
На седници Скупштине Србије, на којој је председник Александар Вучић представио извештај о преговарачком процесу са Приштином, Пастор је казао да су до 2012. године у парламенту усвајане резолуције, декларације и акти, који нису били у складу са реалним стањем ствари.

“У тим расправама сам говорио да је јасно шта пише у Уставу, зна се какву заклетву полаже председник, али опет са друге стране, органи Србије од 1999. године немају власт на подручју КиМ. Од 2012. године, од кад се власт променила, много реалније се говори, јер се говори истина”, рекао је Пастор.

“Уздамо се у ЕУ и Запад да зауставимо атак на Високе Дечане”
Председник Александар Вучић изјавио је да је председник општине Дечани најавио изградњу манастирске улице, што је, истиче, супротно свим правилима, додајући да се уздамо у ЕУ, САД и западне силе у заустављању атака на манастир Високи Дечани.

Говорећи после излагања неколико посланика, по питању заштите културне баштине, Вучић је рекао да је председник општине Дечани, за којег каже да је “чудан човек”, а општина готово 100-процентно албанска, најавио градњу манастирске улице.

Истакао је да је то супротно свим правилима, закону о зонама и извршним одлукама који кажу да је могуће градити само локални пут и обилазницу.

“Плашимо се да је то нови напад на Високе Дечане, тај човек је веома чудан, али они који га подржавају у тој намери седе у Приштини. Уздамо се у ЕУ, западне силе, САД, да нам помогну по том питању, да зауставимо даље тај атак на манастир Високе Дечане”, рекао је Вучић.

“Србија никада неће бити уморна од КиМ”
Србија никада неће бити уморна Косова и Метохије и српског народа који живи у нашој јужној покрајини, поручио је председник Александар Вучић одговарајући посланику Шаипу Камберију на седници Скупштине Србије, на његову констатацију да је “Србија уморна од Косова”.

“Не знам од чега је неко уморан или не, понекад се и сам осетим уморан, али то је само тренутак и физички умор, а Србија да буде уморна од Косова неће да буде никада”, истакао је Вучић.

Како је додао, Србија може да буде уморна од погрешних дела, од сопствене немоћи, уморна је од удворничке и поданичке политике, од бахате и осионе политике.

“Али, Србија никада, уверавам вас, неће бити уморна ни од свог народа на КиМ, ни од Косова и Метохије”, казао је Вучић обраћајући се Камберију.

“Хероји са Кошара на војној вежби на Пештери”
Председник је поручио да се мора указати поштовање и част онима који су се за нас борили на Косову и Метохији и напоменуо да је позвао преживеле који су се борили на Кошарама на велику војну вежбу на Пештери.
Међутим, прво је од безбедносних служби добио одговор да не могу да их позову са образложењем да многи од њих имају досије.

Истакао је да када је требало да бране земљу, послати су тамо јер други нису имали довољно храбрости.

Вучић каже да је рекао да свих 186 преживелих са Кошара дођу у недељу и да им буде дозвољено да дођу у којој год хоће униформи, у којој год да су били на Кошарама.

“Нудили смо вакцине свима, нисмо делили грађане”
Вучић је истакао да су понудили вакцине свима на КиМ, али да су приштинске власти то одбиле.

“Они су делили грађане, ми нисмо”, напоменуо је председник и објаснио да је зато вакцинација морала да се измести у околне општине у централној Србији.

Напоменуо је да је додатна помоћ од 3.000 динара за вакцинисане, као и пакети помоћи, била обезбеђена и за грађане на КиМ.

“Не знам шта је компромис, али до њега морамо заједно да дођемо”
Председник је нагласио да је једино могуће решење компромисно решење.

“Када ме питате шта је то компромис, ја ћу вам рећи – не знам, али сви заједно до компромиса морамо да дођемо”, поручио је председник.

“Мали смо да можемо да одређујемо Америци, Француској, Немачкој, али смо довољно велики да можемо себе да штитимо од понижења”, истакао је Вучић.

“На другој страни стола неодговорни људи који могу да угрозе мир”
Председник је истакао је да је у наставку дијалога Београда и Приштине видео да се на другој страни стола налазе људи који су веома неодговорни и који могу да угрозе мир и стабилност у региону.

“Приштину не занима шта су претходне власти потписале”
Вучић је одбацио оцене страних званичника да су у преговорима “сви исти” и подсетио да је Београд испунио своје обавезе.

Навео је да су представници власти у Приштини више пута недвосмислено поновили да их не занима шта су претходне власте потписале.

Помоћ српском народу на КиМ скоро 800 милиона евра
Вучић је навео да ће се ова, као и прошла година, завршити са више од 750 милиона евра помоћи нашем народу на Косову и Метохији.

Истакао је да се Срби не исељавају само због притисака, већ и због потраге за бољим животом.

“Није нам потребан замрзнут конфликт”
Вучић је поручио да Србији није потребан замрзнут конфликт, и да нашем народу на Косову и Метохији није баш до тога, за разлику од људи у Београду.

“Они живе неупоредивно теже и они зато увек желе да преговори постоје, да бисмо могли да било када у будућности дођемо до компромиса”, рекао је Вучић, који је упозорио да се може доћи у ситуацију да неко одмрзне конфликт.

Вучић: Није време за превелика очекивања
Председник Вучић је рекао да није време за свечарско расположење, и да није време за превелика очекивања или очекивања која нису у складу са реалношћу која нас окружује.
Почела посебна седница парламента
У Народној скупштини почела посебна седница Скупштине на којој ће председник Александар Вучић представити извештај о дијалогу Београда и Приштине.

Александар Вучић је грађане и посланике обавестио о преговорима у Бриселу, као и о перспективама деловања српске државе на Косову и Метохији.

Представио је и Извештај о раду Канцеларије за Косово и Метохију у периоду од маја 2019. године до јуна ове године, као и Извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини од маја 2019. до 15. јуна ове године.

Вучић је понедељак Извештај представио представницима дела опозиције.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао за РТС да је због све већих притисака на Београд, Вучић и тражио да се обрати и да посланицима предочи тежину ситуације.

Истакао је да међу странакама не сме бити поделе када је реч о најважнијим питањима попут КиМ, али да је веома тешко доћи до консензуса.

Подели на: