“Последице погрома још видљиве, а правде нема”

 

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић изјавио је да су последице мартовског погрома 2004. године на Косову и Метохији видљиве и после 15 година, а да правде за насиље над Србима још увек нема.

“Ни дан-данас није спроведена озбиљна истрага, нити су налогодавци и организатори погрома за то кажњени. То некажњавање је суштински прећутно одобравање институција на Косову таквом једном страшном догађају, и самим тим даје за право некима да још увек мисле да насиље могу поновити и да за то неће бити кажњени”, навео је Јевтић у саопштењу. Он је додао да је пре само неколико дана амерички Стејт департмент јасно издвојио оно на шта Срби годинама указују, а то је да се одређена врста насиља над Србима на Косову и Метохији и даље дешава и да се такво насиље дешавало и годинама пре 17. марта 2004. године.

“Позивамо све да спрече било какав вид насиља над српским народом на Косову, да се не дозволе никакви сукоби. Мир мора да буде једини интерес свих, а одговорност је на институцијама задуженим за безбедност на Косову. Српски народ на Косову никада неће одустати од живота на овим просторима, и увек ће тежити мирном и животу достојног човека”, рекао је Јевтић.

Процењује се да је више од 4.000 људи изгнано из својих кућа, широм Косова, погинуло 28 људи, више од 900 људи је претучено и тешко повређено, уништено је 19 споменика културе прве категорије и 16 православних цркава које нису категорисане.

“Уништено је око 10.000 вредних фресака, икона, путира и многих других црквених реликвија, као и књиге крштених, венчаних и умрлих, које сведоче о вековном трајању Срба на Косову и Метохији. Око 935 српских, ромских и ашкалијских кућа је спаљено и уништено. Од Срба је етнички очишћено шест градова и девет села”, навео је Јевтић.

Подели на: