Најновије вести

Потписан споразум о сарадњи Европола и косовске полиције

Представници косовског министарства унутрашњих послова и ЕУ потписали су у Приштини споразум о сарадњи косовских агенција за безбедност и Европске полицијске организације (Европол), којим, како су навели, “Косово добија нове могућности у међународној полицијској сарадњи“.

 

 

Предвиђа се сарадња између Европола и косовске полиције, косовске царине, пореске управе и јединица за спречавање прања новца, како би и у Приштини добили приступ размени информација у циљу борбе против тешког и организованог криминала.

Споразумом је предвиђено формирање централне канцеларије за сарадњу са Европолом и добијање приступа комуникацији, те могућност упућивања официра за везу у седиште Еуропола у Хагу.

Споразум је са приштинске стране потписао министар Агим Вељиу. Потписивању су присуствовали Наталија Апостолова, шефица Канцеларије ЕУ у Приштини, Рашит Ћалај, генерални директор полиције и други.

Апостолова, која ове недеље завршава мандат у Приштини, рекла је да је добрибит споразума обострана како за косовске правосудне власти тако и за полицијске агенције, почев од Европола, нарочито ако се узме у обзир да су групе из домена организованог криминала повезане са групама из остатка Европе.

“Полицијске снаге са Косова ће сада моћи да приступе нашим базама података, са друге стране Европол ће моћи да приступи и анализира податке које је прикупила косовска полиција”, појаснила је Апостолова.

Истакла је да “данашњи споразум смешта Косово у равноправан положај са осталим државама региона”.

“У том случају ово је од пресудне важности за Косово и регион зато што успоставља везе са Европолом у светлу неколико приступних процеса. Ово је велики искорак ка унапређивању односа између Европола и косовских полицијских агенција. И овај споразум отвара врата даљој сарадњи и унапређивању напора како би и Косово и ЕУ учинили безбеднијим”, подвукла је Апостолова.

Подели на: