Потписан споразум за завршетак обилазнице око Београда

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства Зорана Михајловић потписала је у Пекингу споразуме за изградњу обилазнице око Београда, Фрушкогорског коридора, реконструкцију пруге БеограђНиш-Прешево и пројекат Београдског метроа.

 

Зорана Михајловић је са председником компаније “Чајна роуд енд бриџ корпорејшн” (ЦРБЦ) Лу Шаном потписала Протокол о сарадњи на пројекту Фрушкогорског коридора, тј. брзе саобраћајнице Нови Сад – Рума, саопштило је министарство.

Такође и Оквирни споразум о реконстукцији и модернизацији железничког Коридора 10 пруге Београд – Ниш – Прешево – државна граница са Северном Македонијом.

Михајловић је потписала и Меморандум о разумевању о сарадњи ради реализације пројекта изградње обилазнице око Београда, деоница Бубањ поток – Панчево, са конзорцијумом кинеске компаније “Пауер Чајна” и азербејџанског “Азвирта”.

“Да би Србија искористила све предности свог положаја транзитне земље, потребно је да завршимо реконструкцију и модернизацију комплетног железничког Коридора 10, чиме ће Србија постати незаобилазан део стратешког правца саобраћајног коридора од Луке Пиреј до централне Европе”, рекла је Михајловићева.

Важно је и да се, како је рекла, настави градња обилазнице око Београда, од Бубањ потока до Панчева, како бисмо теретни железнички саобраћај преусмерили ван градског језгра и омогућили развој нових индустријских зона и логистичких центара око обилазнице.

Поред та три меморандума, Михајловићева је потписала и Меморандум о сарадњи у вези са реализацијом пројекта “Београдски метро” са извршним потпредседником компаније “Пауер Чајна” Сјунг Лисином.

Потписани меморандуми, према њеним речима, омогућиће наставак рада на припреми за реализацију пројекта изградње Фрушкогорског коридора, као и отпочињање заједничког рада на пројектној документацији, просторним плановима и моделу финансирања за пројекат Београдског метроа.

“Кад је реч о обилазници око Београда, већ са компанијама ‘Пауер Чајна’ и ‘Азвирт’ радимо Сектор Б обилазнице, а меморандум који смо данас потписали је за Сектор Ц, од Бубањ потока до Панчева, и представља први корак у изградњи наставка обилазнице, а вредност тог пројекта процењује се на око пола милијарде евра”, рекла је Михајловић.

Поред потписивања споразума, потпредседница владе имала је и више састанака са кинеским компанијама.

Подели на: