Најновије вести

Потписан уговор о изградњи станова за избеглице и интерно расељене, ускоро затварање колективног центра на „Падалишту“

У сали Скупштине општине Грачаница данас је потписан уговор којим се омогућује изградња 34 стамбених јединица у Сувом Долу за лица и породице из колективног центра у насељу „Падалиште“ у Грачаници, односно за избеглице и интерно расељене на територији општине Грачаница. Изградњу ће заједнички финансирати Министарство за заједнице и повратак и Канцеларија ЕУ на Косову.

 

Уговор су потписали председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић и директорица Данског савета за избеглице (ДСИ) Кристен Стец, представници институција које ће бити задужене за имплементацију пројекта „Подршка трајним решењима за становнике колективних центара на Косову – Фаза 2.

Након потписивања уговора, председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић истакла је да је након дужег времена пронађено решење за колективни центар „Падалиште“.

„Ово не би било могуће без наших партнера, Министарства за заједнице и повратак на челу са министром Гораном Ракићем, Канцеларије ЕУ и Данског завета за избеглице. Због тога им учућујем захвалност у име наше општине и у име свих грађана, а посебно будућих корисника. Захвалност упућујем свима који су дали допринос да се ово питање коначно реши, као што су то годинама чинили медији и бројне организације. Решавање питања колективног центра Падалиште је значајно за нашу општну, али најважније за људе којима се трајно решава стамбено питање. Ово је једна важна и тешка људска прича, која добија позитиван епилог“, казала је председница Шубарић.

Директорица Данског савета за избеглице Кристен Стец се такође захвалила свима који су дали допринос за реализацију овог пројекта.

„У име Данског савета за избеглице веома са срећна што настављамо сарадњу са Министарством за заједнице и повратак, као и са Општином Грачаница, на пројекту социјалног становања који се фокусира на проналажење трајних решења за расељена лица и друге угрожене појединце, посебно за људе који тренутно бораве у колективном центру у Грачаници. Изузетно смо захвални и ЕУ на финансирању овог пројекта“, рекла је Стец.

Изградњу стамбених јединица заједно ће финансирати Канцеларија ЕУ на Косову и Министарство за заједнице и повратак, а данашњем потписивању уговора присуствовао је министар Горан Ракић.

„Оно што је сада најважније, јесте да је и формално почела процедура да се овим људима који већ дуги низ година живе у нехуманим условима обезбеди све оно што свака нормална породица треба да има данас. Мени је свакако жао што до овога није дошло раније, али ово је управо показатељ да када заједнички покушамо да решимо неки проблем, позитивни резултати су неизоставни. Xвала Канцеларији Европске уније што заједно са нама помажу у решавању овако важног питања не само за породице које овде живе, већ за целу општину Грачаница. Сви треба да имају пристојне услове за живот, ка томе тежимо и у том правцу и делујемо. Овој деци, овим што се данас догодило ставили смо до знања да су они важни и да је најбитније да све оно што је било лоше забораве и своје детињство наставе на много лепши начин. Покушаћемо да решимо проблеме попут овог свуда тамо где буде било потребе. Министарство на чијем сам челу активно учествује у пружању помоћи породицама којима је помоћ прекопотребна“, казао је Горан Ракић, министар за заједнице и повратак и председник Српске листе.

Пројекат предвиђа изградњу најмање 34 стамбених јединица за избеглице и интерно расељене са територије општине Грачаница, пре свега за породице контејнерског насеља на „Падалиште“ у Грачаници, чиме ће након више од 20 година бити створени услови да се тај центар затвори, а породицама трајно реши стамбено питање.

Подели на: