Најновије вести

Потпредседник ДСК: Покушавамо да постигнемо консензус око кандидата за председника

Потпредседник Демократског савеза Косова Љутфи Хазири изјавио је да у тој партији покушавају да пронађу кандидата за будућег косовског председника који би био прихватљив и за Покрет Самоопредељење, са којим су дуже од два месеца у преговорима о формирању следеће владе.

 

Љутфи Хазири је рекао да у тој партији свакодневно раде на постизању споразума након избора 6. октобра.

“Постоји обострана воља и посвећеност. Последњи дани преговора о подели одговорности трају дуже него што је то захтевао програмски и секторски део. Снажно верујемо да ће разговори отворити све могућности за проналажење заједничког пута у изградњи владе за промене “, изјавио је Хазири приштинским медијима.

Додаје да су у фази проналаска особе која би била прихватљива за обе странке, а која ће заменити Хашима Тачија када му истекне мандат.

“Покушавамо заједно да пронађемо консензуалног кандидата за председника који ће убудуће заступати интересе у духу Устава. Последњих дана много се ради на јасном дефинисању улоге и одговорности партнера у државним институцијама, попут председништва, скупштине, владе и извршног сектора, како би се избегла нејасноћа и евентуална неслагања у извршавању будућег мандата коалиције”, рекао је Хазири.

Из Покрета Самоопредељење саопштили су да је инстирање Демократског савеза на месту будућег косовског председника једина препрека формирању будуће владајуће коалиције на Косову.

Подели на: