уторак, 17. маја 2022. | 15:39
Најновије вести

Потребно укључивање већег броја људи

УДРУЖЕЊЕ ОБЛИЋАНА активно на сређивању гробља у Обилићу.

 

Апелује се на Обилићане чији су најмилији сахрањени на горбљу у Обилићу да уплате новац за расчишћавање гробља које је још увек, добрим делом, у трњу и жбуњу.

Акција чишења гробља у Обилићу се наставља и овог пролећа. Удружење Обилићана у Београду, је активно у настојању да гробље доведе у ред јер је током протеклих 20 година од прогона српског становништва, обрасло у трње и жбуње.

Акцију је иницирао времешни професор Драгослав Ћетковић, некада и сам становник Обилића, а доследно је спроводе активни чланови Удружења, међу којима посебно Душан Жакула, Александар Жакула, Раде Стоисављевић, Звонко Чановић и други.

Овог пролећа је нешто смањенији број Обилићана који су уплатили за расчишћавање гробља у Обилићу. Због тога се Удружење и овим путем обраћа свим заинтересованим грађанима чији су преци сахрањени на гробљу у Обилићу, да се одазову и да уплате средства Удружењу за ову намену јер је то неопходно за потпуније сређивање гробља у Обилићу. Има споменика за које нема ко да плати. Ради тога су Обилићани Драган Радаковић, Драган Јокић, Душан Жакула, Јовица Грујић и Зија Заими уплатили за њих.

„Удружење Обилићана“ са свега око 15 својих чланова ( има их укупно око 200 од којих неки не плаћају чланарину која годишње износи 500 динара), ишло је у посету гробљима у Обилићу, Црквеној Водици, Племетини, Косову Пољу и Приштини.

Према речима Александра Жакуле, који је веома активан по свим питањима у Удружењу, приступ и прилаз свим гробним местима за које је још раније уплаћено је раскрчен. – Има десетак гробних места која нису пронађена, и то смо решили директним контактом породица и радника на терену, да објасне где се налазе споменици. Сада гробље изгледа некако као тигрова кожа. Нешто очишћено , нешто није.

На задњем одласку у Обилић и прегледом стања, договорено је да се тамо где је очишћено , ваде и пањеви из земље. То успорава рад , било је примедби од људи да су се спотицали на пањеве, јер је у међувремену израсла трава, па се не виде. Израда капије је у току, рекао нам је Александар Аца Жакула. Да подсетимо, према подацима које нам је саопштио Александар Аца – Жакула који је активан у анимирању Обилићана поводом ове акције, на овом гробљује сахрањено 499 лица, а има приближно 339 спомен – обележја.

И поред чињенице да се доста Обилићана одазвало овој значајној и племенитој акцији, и да је до краја августа прошле године прикупљено 238 000 динара, то није довољно да се раскрчи жбуње и растиње око запуштених горбова. Ову суму је уплатило 35 појединаца за 37 породица односно за 78 гробних места.

Овом приликом удружење настоји да још једном подсети све потомке сахрањених Обилићана на овом гробљу да се одазову позиву и да уплате средства на текући-рачун Удуржења на број: 105-0000002209509-94, са сврхом уплате „Прилог за гробље“.

-Према стручној анализи лица којима је позната методологија решавања оваквих активности и њиховој сугестији, урађена је табела по којој се дефинишу новчане обавезе – учешће, појединца односно породице, потомака и то: За гробно место (сахрањена једна особа), учешће је 30 евра у динарској противвредности.

За гробно место (сахрањене две особе), учешће је 45 евра, за горбно место (сахрањене три особе), учешће је 80 евра. За гробна места на којима је сахрањено четири и више особа уешће је 120 евра у динарској противвредности.

-Стање гробља у Обилићу је услед историјске неправде према неалбанском а посебно српском становништву, сплету специфичних околности, и небриге сваког од нас потомака, пред уништењем и заборавом. На фотографијама се види у каквом је катастрофалном стању гробље у Обилићу, рекао нам је Александар Жакула.

С.Ђукић

Подели на: