Најновије вести

Потврда резултата косовских избора најраније почетком новембра

Коначни резултати ванредних парламентарних избора на Косову неће бити потвђени пре почетка новембра, изјавио је портпарол Цемнтралне изборне комисије Ваљмир Ељези.

 

У ЦИК-у верују да ће потврђивање резултата бити у складу са временским оквиром који су поштовали и на претходним изборима.

Након избора 2014. и 2017. године, наводи лист Зери, ЦИК-у је било потребно око месец дана да изађе са коначним резултатима.

“У 2014. години од дана гласања до потврђивања коначнихрезултата прошло је 27 дана, а у 2017. години требало је дан дуже. ЦИК чини све да сезадржи у истом временском року”, рекао је Ељези.

Истовремено, у Центру за бројање и резултате још се врши поновно бројање гласачких листића са 530 бирачких места. До данас су пребројани гласови са нешто више од половине гласачких места.

Према прелиминарним резултатима, на иборима је највише гласова бирача добио покрет “Самоопредељење”, затим Демократски савез, Демократска партија, коалиција Алијансе за будућност и Социјалдемократске партије, Српска листа је пета, док је коалиција Нисме и Алијансе ново Косово на ивци за пролазак цензуса од пет одсто.

Подели на: