Најновије вести

Потврђивање резултата избора на Косову вероватно у децембру

Председница косовске Централне изборне комисије (ЦИК) Ваљдете Дака изјавила је да би потврђивање резултата избора од 6. октобра могло да траје до децембра, као последица жалби политичких странака и кандидата.

 

Ваљдете Дака је рекла да не може да каже да ли ће резултати косовских избора бити потврђени крајем новембра или почетком децембра.

“Ако има притужби, могли бисмо да идемо и на потпуно пребројавање. Овај облик жалби мора да буде уређен као и у другим земљама, јер је кашњење заиста велико оптерећење”, рекла је Ваљдете Дака.

Од избора до данас поново су бројани гласови са више стотина бирачких места због техничких пропуста током сабирања резултата одмах након затварања биралишта.

Затим, каснило се са пребројавањем гласова пристиглих поштом из централне Србије.

У неколико наврата Панел за жалбе и представке је неколико пута одбио захтев покрета “Самоопредељење” да се уврсти део гласова из албанске дијаспоре који су наводно стигли са закашњењем.

Врховни суд је на крају уважио захтев покрета и ти гласови ће бити пребројани данас.

“Нисма – социјалдемократија” је у више наврата захтевала јавно да се поново преброје сви гласови са избора 6. октобра, тврдећи да је оштећена и да има довољну подршку како би прешла цензус од пет одсто.

Такође, та странка је са неколико других тражила одбацивање српских гласова из централне Србије, што је Панел за жалбе упорно одбијао.

Након прошлих и претпрошлих парламентарних избора на Косову, ЦИК-у је требало око месец дана да саопшти коначне резултате избора.

Подели на: