Најновије вести

Повећава се број заражених

Здравствена ситуација у општини Лепосавић

Срединином лета број новооболелих од Корона вируса на северу Косова и Метохије је у порасту, а у општини Лепосавић сваког дана са симтомма сличним Корона вирусу јавља се све већи број градјана. У последњих недељу дана два лица су изгубила битку са Короном.
Лепосавић, 15. Јула- Лето 2020 под маскама. Ношење маски постало је обавезно, што због апела из Кризног штаба ове општине и савета епидемиолога, што због сопствене бриге о свом здрављу и одговорног понашања у оваквој ситуацији. Градјани се углавном придржавају упуства о ношењу заштитне опреме, тако да се на улици градјани углавном са маскама. Уједно поштује се и препорука о раду угоститељских објеката о размаку медју столовима, поштовању дистанце и честом проветравању просторија. На снази је и полицијски час који траје од 21 сата до 5 сати ујутру. Све културно- уметничке и спортске манифестације су отказане.
Континуирано ради Ковид амбуланата при Дому здравља у Лепосавићу која прима пацијенте који се јављају са тешкоћама отежаног дисања, сувог кашља или повишење температуре. Из практичних разлога испред овог објекта пре пар дана постављен је и шатор где се врши пријем пацијената. Узимају се узорци који се шаљу у Косовску Митровицу и након два до три дана пацијент добија резултат да ли је позитиван на овај вирус. Подаци се мењају из дана у дан, али до сада тридесет пацијената из ове општине позитивно је на овај вирус.
Епидемиолог Александра Антонијевић, каже да забрињава што је у порасту број пацијената који се јављају на преглед, а на жалост у последњих недељу дана две особе мушког пола изгубиле су живот. Реч је о мушкарцима средње животне доби.
– Апелујем на све градјане да се уздржавају од контаката, да се одговорно поначају и носе маске, а здравствени систем уредно функционише и ту смо да пружимо помоћ и терапију свим пацијентима, истиче Антонијевић.
Кризни штаб општине Лепосавић у оквиу најновијих мера заштите становништва у сарадњи са Заводом за јавно здравље Косовска Митровица, а у циљу спречавања ширења и сузбијања вируса Ковид 19 предузео је мере дезинфекције институција, установа , стамбених зграда и колективних центара на територији општине Лепосавић.
Уједно одлука Кризног штаба општине Лепосавић односи се и на дезинфекцију улица у насељима Лепосавић, Лешак и Сочаница, коју обављају запослени у Јавном комуналном предузећу ”24. Новембар” у овом месту. В.В.

Подели на: