субота, 18. септембра 2021. | 21:26

Повређени Срби о насилној акцији косовских специјалаца

Акција хапшења полицајаца и цивила осумњичених да су уплетени у организовани шверц робе још није окончана, а на северу Косова и Метохије утврђују размере непримеренеог дејства специјалних полицијских снага у Зубином Потоку пре два дана. Ухапшеним цивилима у тој акцији пружена је здравствена заштита.

 

Лекари збрајају повреде и утврђују њихов степен међу ослобођеним цивилима. Најтеже стање је ухапшеног руског држављанина, службеника Мисије Уједињених нација на Косову, са преломима јагодичне кости, горње вилице и напрснуте лобање, који за сада није животно угрожен, а чији је транспорт на ВМА у Београду у току.

“Човек износи тврдњу да је прво ударан главом о полицијски ауто, а касније шутиран у главу. То је покушај убиства”, наводи Златан Елек, лекар.

Специјалне снаге полиције ухапсиле су девет цивила на прилазу Зубином Потоку.

“Појурили су према нама као шакали са узвицима – лези на под. И у једном тренутку видим како је један од њих прво нокаутирао моју ћерку, моју жену, мог глувонемог комшијау, а затим и мене”, објашњава Ивица Милојевић.

У кући Арсића у Зубином Потоку, у тренутку налета полицајаца није било никога. То их међутим, кажу Арсићи, није спречило да уђу и направе преметачину.

“Направили су преметачину и однели 3.100 евра”, наводи Драгомир Арсић.

На магистрали према Зубином Потоку још има трагова дејства полиције. Два камиона којима су Срби покушали да спрече налет специјалаца. Поломљена стакла аутомобила.

У општинској управи почели су да евидентирају начињену штету.

“Тужићемо их свим могућим правним, правосудним органима, од локала до Стразбура. Користићемо сва могућа правна средства, ангажоваћемо најбоље адвокате, јер просто је невероватно да не урадимо ништа поред толико малтретирања и угрожавања нас Срба у Зубином Потоку”, наводи Срђан Вуловић, председник општине Зубин Поток.

У досадашњој акцији полицијског инспектората ухапшено је 40 особа.

У притвору је задржана 31 особа међу којима 12 српских, шест албанских и три полицајца Бошњака. Полиција је ухапсила и десет албанских цивила. Тужилаштво их све, највише терети за организовано кријумчарење робе.

Подели на: