Најновије вести

Позив грађанима да остану уздржани

У близини административног прелаза Јариње на северу Косова и Метохије ситуација се компликује

 

На локацију старог пункта, који је својевремено био запаљен, стигле су специјалне снаге Косовксе полиције РОСУ. То ствара узнемиреност, али руководство општине Лепосавић позива градјане да остану уздржани.
Градоначелник Лепосавића Зоран Тодић, апелује пре свега на све градјане да остану уздржани и потврдио да се ситуација прати из минута у минут.’’Најбитније је да сачувамо мир , јер ситуација се компликује након најаве да Косовска полиције да почиње са скидањем српских регистарских таблица, како би их заменили привременим приштинским ознакама. На терени смо пратимо новонасталу ситуацију и апелујемо да градјани не наседају на провокације’’, казао је Тодић.
Припадници специјалне јединице РОСУ стигли су на ову локацију, што додатно ствара узнемиреност код градјана, с обзиром на важечу забрану да ове снаге не могу на север Косова и Метохије. Ово је кршење свих договора и директан атак на крхки мир и стабилност на овом подручју.
Све је почело распоредјивањем мобилних контејнера на локацији старог пункта, где се ствара својеврсно контејнерско насеље са пратећом инфраструктуром, а како је објашњено из Косовске полиције , све се ово предузима ради праћења и надзора прелаза.
Саобраћај је заустављен у обе коловозне траке, приметно је окупљање градјана, а припадници РОСУ захтевају од градјана да се разидју са Јариња. Како сазнајемо, тензију повећва И присуство РОСУ полицајаца и дуж целог пута Лепосавић- Косовска Митровица, али целог простора севра Косова И Метохије.
Ситуација је крајње неизвесна, а на терену је више новинарских екипа и ситуација се прати , како ће се даље одвијати овај покушај одузимања српских регистарских таблица са возила. Ситуација је и без овога била тешка , јер су због важећих епидемиолошких мера на овај прелаз могли проћи невакцинисани градјани само на дванаст сати.
Почело одузимање таблица
Како је најваљено , Косовска полиција уз асистенцију припадника специјалне јединице РОСУ почеле су са одузимањем таблица са севера Косова и Метохије, а возила са ознакама из централене Србије морају да узимају пробне ознаке и да уз то плаћају таксу. На овај начин спроводи се у дело одлука Владе у Приштини да се успостави реципроцитет са централном Србијом у погледу регистарских ознака возила.
Тензије на терену расту, окупља се све већи број незадовољних градјана , а од њих сазнајемо дас у дошли да само на миран начин изразе своје незадовољство оваквом ситуацијом. В.В.

Подели на: