Најновије вести

Позив на молитву и бољи живот

Уметничко вече посвећено борцима са Кошара у Дому Војске Србије

 

Промоција књиге песама „Последњи плотун“ аутора Невена Милаковића и новог ЦЂа „Трилогија са Кошара“ „Србских православних појаца одржана је поводом обележавања НАТО агресије у Дому Восјке Србије.

Песник Невен Милаковић је те вечери читао стихове из своје збирке, а гласовно промоцију су улепшали чланови групе „Србски православни појци“, који кроз свој рад чува и негује српску традиционалну музику.

Песме које су извели чланови састава „Србски православни појци“ инспирасане су догађајима са Кошара, из књиге „Последњи плотун“ аутора Невена Милаковића, који је причу храброг борца Ненада Станића преточио у стихове.

Присутнима у Свечаној сали Дома Војске Србије обратио се на почетку Ненад Станић, један од преживелих бораца са Кошара. Станић је истакао да он своју личну причу данас везује највише за веру у Бога и отаџбину, којом је и сам инспирисан пренео своја сведочанства, која су оживела у песми. Он се захвалио песнику и нагласио да је ова поезија позив на молитву, али и на борбу за бољи живот.

У име састава „Србски православни појци“ публици и присутним члановима породица бораца са Кошара на присуству се захвалио Марко Качаревић, који је подвукао да је циљ објављивања овог ЦЂа да кроз песму славимо муке, патње и ране наших хероја.

Потом је публику поздравио и пуковник Душко Шљиванчанин, актер борби на Кошарама, који је истакао да је посебан осећај говорити пред мајкама наших јунака, те да се данас после 20 година од ових догађаја испоставило „да слава припада мученицима, а не џелатима“. Шљиванчанин је додао да се кроз ову музику и стихове радују и душе мученика са Кошара.
Жеља „Србских православних појаца“ и аутора песама и музике је да пројектом „Трилогија са Кошара“ дају уметнички допринос обележавању 20 година од НАТО агресије. Ове вечери публика у Свечаној сали Дома Војске Србије уверила се у аутентичност судбина хероја са Кошара, које ће као живи сведок српског страдања бити још дуго помињане у песмама.

Легенда: Уметничко вече у Дому Војске Србије С.Ђ.

Антрфиле:
У паклу Кошара погинуло 108 припадника војске Југославије
Битка на Кошарама или пакао Кошара, водила се од 9. априла до10. јуна 1999. године између припадника Војске Југославије и такозване ослободилачке војске Косова, коју је подржала Војска Републике Албаније и НАТО авијација. У овим борбама погинуло је 108 припадника војске Југославије, речено је Дому војске Србије.

Подели на: