Најновије вести

Огромно је незадовољство породица због заташкавања злочина

Удружење породица киднапованих и несталих на КиМ – Апел председнику Вучићу

 

Проблематика несталих лица је регулисана Женевском конвенцијом о људским правима, ИИ допунским протоколом, Резолуцијом о присилном затварању, Хашком декларацијом, Хелсиншким актима. Сва ова документа нису испоштована на Космету, најпре од оних држава које су их потписале, каже се у апелу
Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији на челу са Верицом Томановић упутило је ових дана јавни апел председнику Републике Србије Александру Вучићу и председнику Комисије за нестала лица Владе РС Вељку Одаловићу, ради бржег и ефикаснијег решавања питања судбине њихових најмилијих о којима се ни данас после 22 године ништа не зна. Апел је уследио после одржавања Округлог стола у хотелу „Палас“ у Београду на којем су учествовали сви позвани представници задужени за рад на овом проблему и значајан број новинара. Удружење је председнику Вучићу и Одаловићу послало извештај и закључке са тог скупа. Удружење киднапован и несталих лица на КиМ захтева од делегација политичког дијалога Београда и Приштине у Бриселу да се деполитизује процес тражења киднапованих и несталих лица са подручја Косова и Метохије. Да се процес тражења киднапованих и несталих лица хитно настави уз поштовање општег оквира и радних правила, да се поштују и имплементирају потписани споразуми, протоколи и успостављени механизми сарадње, како би се питање несталих лица третирало искључиво као хуманитарно и правно, без икаквог условљавања. Следећи захтев је да се хитно предају идентификовани посмртни остаци 10 лица и то 7 лица албанске националности и 3 лица српске националности и да се обави ревизија случајева неидентификованих посмртних остатака у мртвачници у Приштини на транспарентан начин, у складу са највишим форензичким стандардима. Ово уз укључивање домаћих и страних стручњака форензичара. У образложењу захтева се наводи да породице више од две деценије трагања за отетим и несталим члановима породица очекују убрзани рад на њиховом проналажењу. Незамислива је патња породица наших народа на овим просторима као последица дугих сукоба и неправди. Од 1998.-1999. године до данас идемо дугим трновитим путем до истине и правде. Хиљаде породица и даље чека одговор о судбини својих најмилијих сродника. Подржавамо ископавања на локацији Кижевак и очекујемо убрзане радове на регистованим локацијама гробница на терену Косова и Метохије, каже се, између осталог, у апелу.
Огромно је незадовољство породица због дводеценијског заташкавања информација о злочинима на Космету, скривеним местима страдања и укопа.
Успорене су екшумације, идентификације, број тражених жртава се смањује из године у годину.
Проблематика несталих лица је регулисана Женевском конвенцијом о људским правима, ИИ допунским протоколом, Резолуцијом о присилном затварању, Хашком декларацијом, Хелсиншким актима. Сва ова документа нису испоштована на Космету, најпре од оних држава које су их потписале.
Иако су потписана три протокола о сарадњи између УНМИК-а и надлежних органа Републике Србије у циљу убрзања проналажења свих несталих лица резултати су и даље поражавајући.
Породице несталих су јединствене у ставу да је питање несталих лица изнад свих политика и уверења, да је то најтеже хуманитарно- правно питање на нашим просторима и да је пут до истине могућ једино заједничком борбом без било какве дискриминације и политизације.
Упућујемо још једном захтев Председнику Републике да захтева од свих мисија КФОР-а, које су биле на Космету од јуна 1999. до краја 2000. године, да омогуће домаћим и међународним институцијама надлежним за трагање за несталим лицима приступ документацији из својих архива.
Решавање питање несталих лица је од изузетне важности за даље побољшање стања људских права, изградње добросуседских односа, узајамног поверења и перспективе будућих генерација, речено је у апелу Удружења.
С.Ђ.

 

 

Подели на: