Најновије вести

Правда и слобода су највреднији идеали

Обележена сто пета годишњица Топличког устанка у Сочаници код Лепосавића

 

Топлички устанак је значајан догадјај у историји Србије у Првом светском рату. Захваљујући овом великом дану, место Сочаница и општина Лепосавић уцртани су у мапу историских догадјаја од великог значаја.
Лепосавић, 31. Јануара- Обележавање сто пете годишњице Топличког устанка у Сочаници, месту где се овај догадјај збио, почело је опелом за све страдале уз молитве Господу у част оних којима је ова земља била света. Венце покрај спомен чесме, где се устанак и десио, положиле делегације ратних ветрана, Скупштине општине Лепосавић и месне заједнице Сочаница.
Био је то једини устанак на територији окупираној војском Централних сила . Избио је средином фебруара и одржао се до половине марта 1917. Године . На челу устанка биле су војводе Коста Војиновић Косовац, Коста Миловановић Пећанац, Милинко Влаховић, Тошко Влаховић, Јован Радовић, Димитрије Димитријевић Мита и многи други.
Трагом ових великих јунака традиционално одржава се и марш младих општине Лепосавић уз организацију Планинарског друштва Копаоник. Они су пешице стигли од Лепосавића до Сочанице и придружили се обележавању ове велике годишњице. И након сто пет година, као што се то данас чини, овај догадјај биће обележван са великим пијететом.
Говорећи на овој манифеставији, Гојко Миливојевић, радник Центра за културу ”Сава Дечанаћ’ у Лепосавићу, који је и организатор ове манифестације, истакао је, да је устанак подигнут ношен јунаштвом и презиром према непријатељу.
– Дали су животе наши дедови, да би смо се ми данас у слободи поносили, али и да би слободарски дух могли гајити као генетско наследје. Правда и слобода били су за њих и морају остати заувек највреднији идеали. Данас смо се окупили овде испред спомен чесме, где су исписана имена наших предака, али, нажалост и наших потомака, који су дали своје животе овој крвавој косовскометохијској земљи. Данас сећањем на љих , ми смо ближи њима уснулима, казао је Миливојевић.
У име Скупштине општине Лепосавић, окупљенима се обратила се Наташа Настић, члан Општинског Већа,која је истакла да јој велика част што може да се обрати суградјанима поводом овог значајног догадјаја.
– Србима са овог простора правда и слобода су највреднији идеали за које су увек спремни били да се боре и да за њих и живот дају. То су показали и пре сто пет година, када су подигли Топлички устанак против бугарских и аустријских окупатора. Био је то устанак против тиранске власти. Увреме пре Топличког устанка окупатор је чинио велике зулуме, отимао стоку и храну од становништва. Велики број устаника је побијен. Топлички устанак је запалио искру наде широм Србије и био је увод у касније ослобадјање Србије и једна од највећих победа које је Србија извојевала у својој историји. Србија на овим просторима после свега што су јој радили није уништена, поссле свега што су јој одузели није пропала, после толико гажења није ни понижена. И данас куца за Косово и Метохију и то нико не може да заустави. Главу горе, то од нас траже они , који су дали главе за слободу, да их подигнемо сви , да идемо напред, да се боримо , за мир , за ову земљу и њену будућност, казала је Настићева.
У част старих ратника у Сочаници је као трајно сећање подигнута и спомен соба која чува фотографије, предмете, стара писма , документа, али и оружја и орудја тога времена. Окупљени су имали прилику да посете спомен собу. В. Вукојевић

Подели на: