Најновије вести

Православна црква Светог Николе доказ снаге Новог Брда у средњем веку

Историјски час под називом „Ново Брдо, између историјске истине и политичке лажи“ одржан је синоћ у Културно просветном центру „Божидар Митровић Шандор“ у Шилову. Професор историје са Филозофског факултета у Косовској Митровици проф. др Божидар Зарковић детаљно је представио развој Новог Брда и његове културе присутним грађанима и нагласио значај очување српске културне баштине на Косову и Метохији за останак и опстанак српског народа.

 

Говорећи о покушају приштинске власти да катедрални храм Српске православне цркве Светог Николе претворе у католички објекат Зарковић је рекао да је реч о фалсификату који нема никакво научно утемељење и историјске доказе за такву тврдњу.

„Реч је о катедралном храму из касноримског и рановизантијског периода који је једно време био седиште грачаничког и новобрдског епископа и који се својом грандиозношћу може мерити са црквом Богородице Љевишке у Призрену и црквом у Котору“, рекао је професор Зарковић и представио детаљне архитектонске нацрте те грађевине на чијој је локацији пронађент средњевековни српски накит.

„У српским државама тог периода постоји три типа зидања: рашки, настао за време Стефана Немања и његових наследника у средњем веку, српско – византијски стил у време краља Милутина и трећи стил настао за време кнеза Лазара, а то је моравски стил“, објаснио је један од најпознатијих стручњака за српски средњи век на Косову и Метохији.

Каже да је католичка заједница, пре свега Дубровчани и рудари пристигли из Немачке „Сас“, у оно време имали своје верске објекте , али значајно мање величине и да то нема везе са највећим новобрдским храмом Светог Николе.

По његовим речима, величина и значај те цркве у 15.веку говори и о величини и значају заједнице која је ту живела.

Он је управо на овом примеру показао да нису тачне тврдње да Срби у средњем веку нису имали урбана насеља јер је Ново Брдо у то време био развијен град са ковницом новца, царином и комплетном инфраструктуром.

„Колико је Ново Брдо било модерно у то време говори и недавно откривен податак да је у самом граду унутар зидина постојало и парно купатило за властелу која је ту живела“, рекао је Зарковић и указао на велики број откривених гробаља унутар и око саме сркве Светог Николе, који су припадали имућнијим грађанима и високодостојницима.

По његовим речима, посебно забрињава то што поједини из Приштине говоре о постојању некаквог насеља Артана на месту Новог Брда, за шта не постоји никакав писани документ или релевантан историјски доказ и то што се такве тврдње користе у дневнополитичке сврхе.

Подели на: