Најновије вести

Празник Свете Тројице обележен литургијом и литијама у Грачаници

У манастиру Грачаница свечаном литургијом и литијама око манастира обележен је велики православни празник Света Тројица.

 

Мноштво верника присуствовало је литургији на којој је пресечен и славски колач, а отац Сава Шмигић, секретар Епархије рашко призренске, још једном је пред окупљеним верницима истакао да је јединство оно што нам је најпотребније у овим тренуцима и да сви морамо бити јединствени у нашем заједничком циљу.

Још од првих хришћана, обичај је да се на овај празник под у храмовима покрива травом, а зидови украшавају зеленим гранама. Тако је било и данас у Манастиру Грачаница, а плели су се и венци од цвећа и траве.

На Свете Тројице испунило се Христово обећање ученицима да ће примити благодет Духа Светог и проговорити многим језицима које до тада нису знали. Тиме је завршено оснивање Христове цркве, а апостоли кренули по свету да шире Христово учење.

Током молитве, народ плете венчиће од траве које после носи кући и оставља поред иконе и кандила. Многи носе венчиће са собом, да би их Господ заштитио од разних несрећа.

Колико је велики празник, говори и то да се слави три дана. Празновање се наставља целе седмице током које се не пости. Представља увод у Петровки пост који ове године почиње 24. јуна.

Подели на: