четвртак, 05. августа 2021. | 15:49

ПРЕБИЈАЊА, ПРЕТЊЕ И ПЉАЧКЕ СВАКОДНЕВИЦА СРБА НА КиМ

 Није лако живети у сталном страху и неизвесности али један камен нас неће уплашити, нити ће нас поколебати у намери да останемо на својој земљи, кажу повратници из Истока. Полиција мора да почне да ради свој посао. Ако се ово буде и даље дешавало, онде не можемо овде да живимо и градимо будућност, каже председник општине Грачаница

 

Повратници у Истоку и Клини су протекле недеље поново били на мети Албанаца. У Дреновцу код Клине повређен је 86-годишњи Миодраг Сташић. На његовом имању напао га је комшија Албанац и нанео му повреде у пределу главе. У селу Дреновчић у општини Клина на свом имању секиром је нападнут повратник Ђорђија Ђоровић. Двојица Албанаца су Ђоровићу запретили да ће убити и њега и пса и „да ће му одсећи главу као јагњету”, ако га поново виде. Ђоровић се након ицидента повукао са свог имања у изнајмљену кућу у селу Бича у којој станује. Исти нападачи су потом дошли у двориште изнајмљене куће и поново претили да ће га убити уколико га виде да обрађује своје имање у суседном селу. Кућа повратника Жарка Зарића у Љубожди код Истока, који се 2017. године вратио колективно са још 12 породица, каменована је. Сви напади су пријављени полицији која је веома брзо обавила увиђај. После најновијих немилих догађаја Срби су узнемирени и јасно им је да наставак напада представља притисак да поново напусте своја имања.

ПОГОРШАНА БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА

Званичници Министарства за заједнице и повратак обишли су повратнике у Љубожди и Дреновцу, као и Ђорђију Ђоровића у Бичи. – Није лако живети у сталном страху и неизвесности али један камен нас неће уплашити, нити ће нас поколебати у намери да останемо на својој земљи – истакли су повратници из Истока, док повратници из Клине поручују да им је безбедност главни проблем и да због тога не могу да обрађују своју земљу од које живе. Претучени старина Миодраг из Дреновца код Истока је власник 10 хектара земље у овом селу. Комшијама Албанцима је уступио 3 хектара земље на бесплатно коришћење како би његова породица могла несметано да обрађује преостало имање. – Испоставило се да ни тако не може због чобана из Албаније који нас физички нападају, уклањају ограде са наших имања, пале тракторе и праве другу штету на нашој имовини – прича Миодраг. Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић поводом најновијих напада истиче, да је безбедносна ситуација на Косову видно погоршана и да је процес повратка због континуираних напада на повратнике и њихову имовину озбиљно доведен у питање. – Шокантно је сазнање да су након претње смрћу повратнику код Клине, настављени напади на Србе повратнике у Истоку и Клини. За похвалу је ефикасна реакција полиције и привођење осумњичених за претње смрћу повратнику из Клине, међутим, страх и неизвесност која је присутна у српској заједници може нестати једино уколико се сви починиоци кривичних дела пронађу и казне у складу са законом. Ми на томе инсистирамо, јер је људска и морална обавеза надлежних институција да заштите повратнике као рањивију категорију становништва – каже Јевтић и додаје, „присуство званичника Министарства за заједнице и повратак у повратничким срединама је свакодневно. Тиме желимо да и након низа инцидената охрабримо људе да остану у својим кућама и ставимо им до знања да се залажемо, и да ћемо се залагати, да живе у условима достојним човека”.

САСТАНЦИ СА КФОРОМ И ОЕБСОМ

Безбедносна ситуација на Косову, посебно у повратничким срединама, била је и тема састанка министра за заједнице и повратак Далибора Јевтића и команданта Кфора генерал-мајора Микеле Рисија. Јевтић је изразио забринутост за безбедносну ситуацију у повратничким срединама, наводећи да је потребан већи ангажман свих релевантних институција за решавање безбедносних питања и изградњу поверења српске заједнице. На крају састанка, генерал Риси је потврдио посвећеност Кфора да допринесе сигурном и безбедном окружењу и слободи кретања за све заједнице на Косову, у складу са мандатом КФОР-а, на основу Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999. године. Последњи инциденти у којима су Срби повратници били на мети нападача били су главна тема састанка између Јевтића и амбасадора ОЕБС-а на Косову Јана Братуа. На састанку је закључено да је неопходно веће ангажовање свих институција на Косову у решавању безбедносних инцидената који су задњих месеци погодили српску заједницу и повратничке средине. Мисија ОЕБС-а на Косову са жаљењем гледа на све што се догађа и забринута је због учесталих напада на Србе и њихову имовину. Амбасадор Брату је истакао да је мисија ОЕБС-а повећала своје присуство у местима где су се дешавали безбедносни инциденти у којима су мета били Срби повратници и да су већ предузете активности на локалном, регионалном и централном нивоу у циљу институционалног решавања оваквих проблема. Поводом најновијих напада на Србе у Метохији реаговао је и Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ. – Захтевам од међународних мисија на Косову и Метохији да хитно предузму мере и радње из својих надлежности и мандата утврђеног Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН да делујући директно и преко привремених институција самоуправе у Приштини зауставе најновији талас етнички мотивисаног насиља према Србима – рекао је Ђурић. Према његовима речима, најновији напади показују да су Срби на КиМ у безбедносном смислу најпрогоњенија етничка група у Европи данас и да привремене институције самоуправе у покрајини нису у стању или не желе да самостално реше овај проблем. – Зато је неопходно да КФОР, УНМИК, ЕУЛЕКС и други међународни актери у покрајини испуне свој мандат и зараде плате које добијају, а не да седе по приштинским ресторанима док екстремисти некажњено угрожавају оне за чију су безбедност и права одговорни – саопштио је директор Канцеларије за КиМ. У протекла четири месеца на Косову и Метохији догодо се 21 инцидент. На мети су били Срби повратници, али и они који КиМ никада нису напуштали.

ВУЧИЋИ ИЗ ДОЊЕ ГУШТЕРИЦЕ НАПАДНУТИ У СВОМ ДВОРИШТУ

Бранислава и Жику Вучића из Доње Гуштерице, у општини Липљан, напала је група младића и нанела им повреде у пределу главе. Вучићи сведоче да су младићи говорили албански и да су их напали металним шипкама, у њиховом дворишту. Упали су на имање нашег стрица, како би брали плодове са дрвећа. Рекли смо им да то не раде, после чега су нас напали, причају Вучићи и додају да им је прва помоћ указана у Дому здравља у Доњој Гуштерици. Повређене Србе обишао је председник општине Грачаница Срђан Поповић. Он је у Гуштерици поновио да је крајње време да полиција почне да ради свој посао и стане на пут готово свакодневним нападима на Србе и њихову имовину. Према његовим речима, мештане ове општине су пљачкали и обијали им куће, а сада су почели са физичким нападима. – Никако да се овоме стане на пут. Полиција мора да почне да ради свој посао. Ако се ово буде и даље дешавало, онда не можемо овде да живимо и градимо будућност. Ми се нећемо предати. Наш народ је храбар и јак. Људи желе да остану на свом огњишту. Имали смо прилике да слушамо велике политичке приче око дијалога, али шта има да причамо када не можемо да решимо ствари које муче српски народ који овде живи – рекао је Поповић и подсетио да ниједан разбојник до сада није пронађен и да су сви Срби узнемирени. Поповић каже да све институције морају на адекватан начин да реагују на овакве инциденте.
– Од почетка мандата залагао сам се за интензивну сарадњу са полицијом у нади да ће се неке ствари побољшати. Као што видите то се не дешава. У свакодневном смо контакту са нашим мештанима и уколико се овај случај не буде решио, ми ћемо као локална самоуправа морати да урадимо нешто што ће зависити само од нас а не од институција које иначе треба да се баве овим проблемима – нагласио је Поповић.

ОБИЈЕНЕ ШКОЛЕ У СУШИЦИ

Непознати починиоци обили су Електротехничку школу „Михајло Пупин” У Сушици, као и неке од просторија Основне школе  „Свети Сава”. Председник општине Грачаница Срђан Поповић обишао је школу у Сушици. Он је том приликом позвао полицију и безбедносне структуре да се озбиљно позабаве крађама на територији локалне самоуправе, и коначно пронађу лопове. – Крађе, обијање кућа, сада и институција, постала је свакодневица код нас. Оно што посебно забрињава је то што починиоци никако да се пронађу. То сигурно охрабрује људе који се овим баве, да могу да прођу некажњено, због чега се оваква дела понављају – казао је Поповић и наставио: „Апелујем на полицију и безбедносне структуре да се озбиљно позабаве овом ситуацијом која је у нашој општини све учесталија. Недавно је однет банкомат из Дома културе и још увек немамо никаквих резултата. Ако желимо безбедну општину и сигурнији живот, онда морамо превентивно да се позабавимо овим стварима. Једино решење је да се починиоци што пре пронађу”. Директор Елеткротехничке школе Милан Димитријевић казао је да су обијање школе пријавили радници који су обављали генерално чишћење просторија у оквиру припрема за рад. – Разбојници су ушли кроз прозор, однели један рачунар новије генерације,
а када нису могли да прођу кроз врата која воде из кабинета до осталих просторија, обили су врата од фискултурне сале. Упали су и у зборницу, извршили преметачину, упали у пар канцеларија, где су извршили преметачину папира. Покушали су да скину неке рачунаре које нису узели, само су почупали каблове и однели један рачунар и пратећу опрему – рекао је Димитријевић. Из кабинета Електротехничке школе, лопови су однели компјутер и причинили мању материјалну штету, док су покушали да изврше крађу и обију и канцеларије Основне школе. М.Ч

Подели на: