Најновије вести

Пребројавање гласова одлаже формирање владе

Од 1407 бирачких места, пребројани су гласови са 706, тако да се до краја ове или почетком следеће, очекује завршетак поновног бројања, након чега следи потврђивање коначних резултата ванредних парламентарних избора одржаних на Косову 6. октобра.

 

Портпарол Централне изборне комисије Ваљмир Елези рекао је да су за пребројавање остали гласови са 701 бирачког места и да на основу досадашње динамике верује да ће процес бити окончан следећег понедељка.

Поновно бројање гласова по одлуци Изборног панела за жалбе обуставило је конституисање седмог по реду сазива скупштине и формирање владе.

Покрет “Самоопредељење” и Демократски савез Косова, са највише добијених гласова и освојених скупштинских мандата, обуставили су пеговоре око нове коалиције до проглашења коначних резултата избора.

Лидер ДСК Иса Мустафа састао се у понедељак са америчким амбасадором на Косову Филипом Коснетом.

Након састанка странка је објавила саопштење за јавност у којем се каже да је Мустафа, заједно са заменицима Вјосом Османи, Агимом Вељиу и Љутфи Хазиријем, информисао Коснета о току разговора са покретом “Самоопредељење” о програмским питањима, посебно у областима владавине закона, економије, социјалних питања, образовања и здравства.

“Мустафа је изразио заинтересованост ДСК да што пре функционишу институције које произилазе из захтева људи за променама, што је јасно изражено на изборима 6. октобра. Такође се захвалио Амбасади Сједињених Држава на континуираној подршци у свим процесима на Косову “, наводи се у саопштењу за штампу.

Приштинска штампа преноси да, иако је међународна заједница непоколебљива да не би требало да буде одлагања у формирању нове владе, “Самоопредељење” и ДСК још нису договорили могућу коалицију.

Представници обе странке рекли су да ће, након потврђивања резултата избора, закључити процес формирања нове владе.

Представници “Самоопредељења” сматрају да би било добро да се лидери две странке, Аљбин Курти и Иса Мустафа састану.

Аљбуљена Хаџиу из “Самоопредељења” рекла је да су послали позив на адресу ДСК за састанак, додајући да потврда изборних резултата не треба да буде препрека постизању договора о новој влади.

Хаџиу је такође поновила да чак и ако коалиција НИСМА-АНР-ПП уђе у Скупштину, за њих неће бити места у новој влади.

Подели на: