Најновије вести

Председници Србије и Мађарске на Калемегдану, положени венци

Председници Мађарске и Србије, Јанош Адер и Александар Вучић, положили су венце на спомен-обележје “Опсада Београда 1456. године” на Калемегдану.

 

Двојица председника венце су положила на месту где су 22. јула 1456. године браниоци Београда, на челу са Сибињанин Јанком, извојевали велику победу над Турцима.

Вучић и Адер су венце положили уз део композиције “Почивај у миру”, који је извео трубач репрезентативног оркестра Гарде ВС, мајор Љубиша Стојичић.

Председник Србије је на ленти венца написао: “Храбром браниоцу Београда и Европе”.

Након полагања венаца, председници су прошетали Калемегданом и Вучић је свом мађарском колеги показао панораму Београда, те указао на важну геостратешку позицију главног града Србије кроз историју.

Такође, пренео му је да се ради на реконструкцији Калемегдана, те да смо од Мађара научили да бринемо о својој историји.

Председник Србије је мађарском колеги показао и Кулу Небојша, као и тениски центар Новак, најбољег тенисера света Новака Ђоковића, те изразио наду да ће ту бити направљена тениска академија која ће бити позната широм света. 

Вучић ће приредити свечани ручак за госта, а касније отворити и почасни конзулат Мађарске на Новом Београду.

Мађарски председник је раније данас, заједно са Вучићем, открио споменик Јаношу Хуњадију.Откривен споменик Јаношу Хуњадију у Земуну
У присуству председника Србије Александра Вучића и председника Мађарске Јаноша Адера, у Земуну је откривен споменик Јаношу Хуњадију. Његов живот су били оружје и рат и он вековима живи у памћењу разних народа, рекао је Адер. Вучић је навео да овог мађарског великаша, влашког порекла, рођеног у Румунији, уздигнутог у Србији, сви доживљавају као свог. Сви имају свој дуг према вероватно највећем средњовековном ратнику са ових простора, поручио је Вучић.

На почетку церемоније интониране су химне Мађарске и Србије, након чега је откривен споменик. Двојица председника обратила су се окупљеним грађанима.

Јунак са два имена

Јанош Хуњади или Сибињанин Јанко био је мађарски племић и војсковођа кога славе многи народи.

Најпознатији је по одбрани Београда 1456. године од трупа султана Мехмеда Другог.

Његов син, Матија Корвин, један је од најпознатијих мађарских краљева.

Председник Мађарске Јанош Адер рекао је да су на споменику видљива два симбола – крст и звоно.

Рекао је да је крст симбол жртве за одбрану Европе, а звоно порука о удруживању и победи која је извојевана под вођстом Јаноша Хуњадија.

Истакао је да је Јанош Хуњади цео свој живот подредио одбрани од Османлија. Како је рекао, његов живот су били оружје и рат и он вековима живи у памћењу разних народа.

Адер је истакао да се Хуњади супротставио Турцима у бројним биткама на тлу Србије. Куда год је пролазио, додао је председник Мађарске, Хуњади је видео спаљена и опљачкана села и одвођење хришћана у ропство.

Истиче да му је највећа жеља била прогон Турака из Европе и ослобађање Србије и балканских простора.

Адер је говорио о бици за Београд наводећи да је три године након разарања зидина Цариграда султан Мехмед Други кренуо у освајање Београда.

Тада су, каже, сви полагали наде у једног човека, Јаноша Хуњадија, и Срби, Италијани, Немци…

Адер додаје да је у лето 1456. Хуњади стигао са својом флотом до Земуна, где се данас налази његова статуа, да заједно са српским шајкашима разбије турске флоте. Тада су они отворили пут до Београдске тврђаве.

Међутим, како је рекао Адер, уследиле су тешке околности, разарања ратне машинерије и епидемија међу војском, а малобројна одбрана је изгубила сву наду.

Адер истиче да је тада Хуњади извршио прерасподелу одбране и улио наду у очајне војнике и започела је дуга битка.

Коњица Сибињанин Јанка је ођедном постала надмоћна над султановом војском, истакао је Адер указујући да су након победе црквена звона звонила широм Европе.

Како је додао, након тога, Турци 65 година нису ни покушали да нападну Београд и уследио је период мира и обнове захваљујући јунацима који су свој живот дали за то.

Сви својатају Јанка Хуњадија, али свађе нема

Председник Србије Александар Вучић је рекао да вероватно не постоји већа част од оне која се догодила Јаношу Хуњадију – да толики народи тврде да је баш њихов и да нема никакве свађе око тога.

“Овог мађарског великаша, влашког порекла, рођеног у Румунији, уздигнутог у Србији, сви доживљавају као свог, сви имају свој дуг према вероватно највећем средњевековном ратнику са ових простора”, рекао је Вучић.

“Живимо сан Сибињанин Јанка”

Председник Вучић је рекао да је поносан на оно што је урађено у претходном периоду, када су у питању односи Србије и Мађарске.

“Успели смо да од релативно лоших односа са Мађарском дођемо до тога да буду најбољи у историји, да се поштујемо и сарађујемо боље него икада пре, уважавамо једни друге и бринемо једни о другима. Између нас не видимо проблеме, само начине за бољу сарадњу. Није чудо што нам је Мађарска пре неколико година била 12. партнер, а данас пети. Много тога чинимо да наши односи напредују”, рекао је Вучић.

Навео је да “живимо сан Сибињанин Јанка”, за који је он живео, борио се и умро – “да имамо заједничку политику, да се боримо за заједничке вредности”.

Свако својатање је, каже Вучић, овде добродошло јер је Хуњади себе дао овим просторима, хришћанској Европи и нашој заједничкој историји.

“Не постоји нико ко се са толиким жаром и вером борио за Европу и слободу свих нас. Херој хусидских ратова, херој битака код Крушевца, Ниша, Пирота, Софије, Ердеља, Хуњади је свој звездани тренутак доживео у Земуну, из ког је 1456. командовао у одбрани Београда”, навео је Вучић.

У тој бици је заустављен, поражен и натеран у бег велики Мехмед Други Освајач, један од највећих турских султана, човек који је освојио Константинопољ.

“Једна ствар је од тада остала непромењена, сваког поднева звона католичке цркве звоне и дан-данас по истој наредби папе Калиста Трећег из јула 1456. године, када је то урађено да би се помогло Јаношу и бранитељима Београда”, рекао је Вучић.

Подсетио је и да је чувени краљ Матија Корвин син Јаноша Хуњадија и да је на његовом двору дошло и до напретка у култури и образовању.

Вучић је закључио речима да је споменик Јаношу Хуњадију доказ вечног пријатељства српског и мађарског народа.

Подели на: