Најновије вести

Председник Египта допутовао у Србију; Вучић: Сусрет који ће учврстити пријатељство

Председник Египта Абдел Фатах ал Сиси допутовао је данас после подне у троднвену посету Србији, а на аеродрому “Никола Тесла” свечани дочек приредио му је председник Србије Александар Вучић.

 

 

Вучић је Ал Сисија, који је у Београд слетео око 15.15, дочекао уз црвени тепих и постројену Гарду Војске Србије.

Са председником Вучићем, египатског председника дочекали су и министар спољних послова Никола Селаковић и министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Ал Сиси борави у Србији до четвртка, 21. јула, а поводом његове званичне посете, у Београду је, у знак добродошлице, постављено више стотина заставица у бојама египатске заставе, дуж аутопута, испред Палате Србија, у централним градским улицама, испред Дома Народне скупштине Србије…

Према плану посете, церемонија свечаног дочека египатског председника испред Палате “Србија”, уследиће сутра пре подне, а након тога биће одржан и састанак двојице председника, Вучића и Ал Сисија.

Потом је предвиђен пленарни састанак делегација Србије и Египта, а затим ће председник Вучић уручити одликовање шефу египатске државе. Затим ће бити потписани билатерални споразуми. Након тога предвиђене су изјаве за медије председника Вучића и Ал Сисија. Уследиће затим и Српско-египатски бизнис форум.

Током посете Србији, Ал Сиси ће разговарати и са председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем.

Ал Сиси је први египатски председник који је дошао у Србију, после 35 година и посете Хоснија Мубарака у јулу 1987. године.

Очекује се да ће посета допринети великом пробоју у билатералним односима и трговини између две земље, које негују одличне односе још од времена оснивања Покрета несврстаних.

У фокусу разговора биће развој сарадње, трговина, увоз, извоз и инвестиције.

Вучић: Сусрет који ће додатно учврстити пријатељство

Председник Србије Александар Вучић, који је данас поподне на београдском аеродрому дочекао председника Египта Абдела Фатаха ал Сисија, пожелео је добродошлицу свом египатском колеги и на инстаграму.

“Добро нам дошли, драги пријатељу, Ал Сиси! Радујем се овом сусрету који ће додатно учврстити вишедеценијско традиционално пријатељство између Србије и Египта и наших народа”, навео је Вучић на званичном инстаграм налогу “Будућностсрбије”, уз фотографије дочека на аеродрому.

Подели на: