Најновије вести

Председник Вучић: Једина жеља Куртија је да нас уведе у сукоб са НАТО-ом; страдала тројица Срба

Председник Александар Вучић наводи да је ово свакако најтежи дан за нашу земљу и наш народ од 2004. и 2008. године. Убиство полицајца је за осуду и нешто што ником није било потребно, понајмање српском народу, рекао је. Навео је да су, према информацијама које је прикупио Београд, страдала тројица Срба, а постоји бојазан да је преминула и четврта особа. Истиче да је главни кривац за све што се дешава на КиМ је Аљбин Курти, те да је једина жеља Куртија да нас уведе у сукоб са НАТО-ом.

 

 

– Двојица страдалих из Косовске Митровице, изражавамо саучешће њиховим породицама, као и породици убијеног полицајца

– Никад нећемо признати независно Косово

– Одлуке ћемо доносити пажљиво и темељно и са тим одлукама изаћи пред народ на КиМ

– Аљбин Курти жели да нас уведе у сукоб са НАТО-ом

– Црква није ни на који начин умешана

– Убиство полицајца је за осуду и нешто што ником није било потребно, понајмање српском народу

– Страдала тројица Срба, постоји бојазан да је и четврто лице страдало

– Најтежи дан за нашу земљу и наш народ од 2004. и 2008. године.

“Двојица страдалих из Косовске Митровице, изражавамо саучешће њиховим породицама, као и породици убијеног полицајца”
Председник Вучић је рекао да се за двојицу страдалих зна одакле су, да су из Косовске Митровице.

“Проверавамо још, да не буде да су лажна имена и породицама изражавамо саучешће, као и породици убијеног полицајца”, навео је Вучић.

“За све то је Курти крив, Курти и они који га пуштају да то ради”, поручио је председник.

На крају конференције, председник поручио да ће коначна одлука бити донета у наредним данима.

“Најбоље решење било би распоређивање међународних снага на север КиМ”
Вучић је рекао да је међународна заједница дала “кард бланш” за убијање косовских Срба после убиства албанског полицајца у Бањској и да нико од њих данас није радио на деескалацији ситуација на КиМ.

“Приде их снајперима јуре и убијају, што никада другде нису дозволили на такав начин. Да би тиме оставили север Косова и Србе без мушких глава које би могле да се супроставе терору премијера приштинских привремених институција Аљбину Куртију. То је цела суштина”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

Вучић је рекао и да би најбоље решење било распоређивање међународних снага на север КиМ.

“Било би много боље и лакше да нема косовске полиције на северу КиМ, али они нису хтели то да слушају. Сада су они, тобож, најважнији фактор и то је неко намерно извео”, поручио је Вучић.

“Никад нећемо признати независно Косово”
Вучић је поручио да је све ово одговарало Аљбину Куртију и онима који га подржавају, те да ће се тражити разлог да оптуже Србију док не признамо Косово.

“Тај притисак ће се наставити. Моја најважнија порука онима који мисле да ће извршити притисак да се призна Косово – то је не само мене, него целокупан народ учврстило, и никада нећемо признати независно Косово, можете да нас побијете све, никада накарадну творену коју сте правили бомбардовањем Србије и лажима. Спремни смо да разговарамо увек, али на признање заборавите”, поручио је председник.

“Одлуке ћемо доносити пажљиво и темељно и са тим одлукама изаћи пред народ на КиМ”
Председник је рекао да је данас заседао и Савет за националну безбеност и да ће одлуке доносити пажљиво и темељно и са ти одлукама изаћи пред народ на КиМ.

Позвао је међународну заједницу да се формира ЗСО, да на северу буду српски полицајци јер је то једини начин да Срби не буду протетарни и да не буде више сукоба.

“Позивамо наш народ на мир и уздржаност и да верују у своју државу. Наше је да покушамо да сачувамо мир“, рекао је председник.

“Једини кривац за све што се дешава око КиМ је Аљбин Курти, жели да нас уведе у сукоб са НАТО-ом”
Председник Вучић рекао је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти нема ниједну другу жељу осим да изазове сукобе, те да супротно Бриселском споразуму не жели да формира ЗСО.

“Једини кривац, иако има мало кривице оних који му помажу у томе, за све што се дешава на КиМ је Аљбин Курти. То је човек који је сменио Ђурића, иако је супротно Бриселском споразуму. Никаква права на то није имао. Оставио је људе да брину сами о својој судбини и све време је провоцирао. И жао ми је што је део Срба на те провокације насео. Аљбин Курти је једини кривац, једини који жели сукобе и рат. Ниједан други човек не жели сукобе и рат, његова једина жеља је да нас увуче у рат са НАТО-ом и то је једино што ради цео дан”, поручио је Вучић.

“Црква није ни на који начин умешана”
Педседник је рекао да су они користили снајпере и гађали и приватне куће у Бањској где никога није било, само старци.

Вучић је навео да је део лица дошао до манстира јер су имали двојицу младића којима су желели да пруже помоћ и да црква није ни на који начин умешана.

“Онда је кренула спин револуција од јутрос и свима који су окрвавили руке против Србије 1999. пало је на памет да оптуже Србију”, рекао је Вучић.

Показао је и фотографију на којој је “там”, а не оклопно возило жандармерије и истакао да нема везе са војском и полицијом.

“Убиство полицајца је за осуду и нешто што ником није било потребно, понајмање српском народу”
Председник Вучић је рекао да ни на који начин не жели да оправда убиство косовског полицајца и поручио да је то је за осуду.

“То је нешто што ником није било потребно, понајмање српском народу, у тренутку када су сви шватили да је Курти главни организатор хаоса на КиМ. И на то нема међутим”, поручио је Вучић.

Истакао је да је говорио да су могуће ситуације попут оне у Бањској и то и у Њујорку и у Бриселу и да је упозоравао да то може да се деси, али да нико није желео то да чује.

Додао је да су се побунили не Срби из централне Србије, како су то лагали у Приштини већ Срби са са КиМ, не желећи више да трпе Куртијев терор.

“Од 3. новембра када је Курти из Берлина сменио командира Ђурића за регион Север, успостављен, у складу са чланом 9. Бриселског споразума, 62 пута су користили косовску полицију против Срба, 22 ескалаторна потеза на северу Косова, 56 етнички мотивисана напада на Србе. Било је само питање времена када ће они које полиција прогони и који се стално крећу на релацији централна Србија и КиМ да би избегли хапшење Куртијеве полиције да учине нешто за себе и своје породице”, рекао је Вучић.

“Страдала тројица Срба, постоји бојазан да је и четврто лице страдало”
Према нашим информацијама страдала су тројица Срба са КиМ, двојица од снајперске ватре са велике удаљености, а да није било неопходно да буду ликвидираи, двојица су тешко рањена и постоји бојазан да је и четврто лице страдало, рекао је председник Вучић.

Навео је да су пратили и пресретали шта је то албанска полиција радила, као и да ће показати доказе, али да се чека на превод.

“Једно лице, питање је да ли ће преживети и да ли је преживело, пошто нису хтели да му укажу помоћ”, рекао је Вучић.

“Група Срба са КиМ ноћас поставила два камиона као барикаде у Бањској”
Председник Србије Александар Вучић рекао је да је данашњи дан један од најтежих за нашу земљу и наш народ од 2004. и 2008. године.

“Требало нам је много времена да сами испитамо шта се догодило на Косову и Метохији, шта се збивало јутрос, током преподнева и поподнева, да бисмо могли да саопштимо истину људима и припремимо терен за доношење одговарајућих одлука”.

Председник је рекао да је ноћас око 2.46, група Срба са Косова и Метохије, поставила два камиона као барикаде у Бањској на северу Косова и Метохије.

Затим, како је навео, долази косовска полиција која покушава да уклони те барикаде, ту долази до сукоба са Србима који су барикаде поставили и у том сукобу је убијен полицајац и рањено још једно лице.

“У 8.57, административни прелази Јариње и Брњак су затворени. Пуцњаве и окршаји и даље трају. У 10.15, албанске власти саопштавају да су четири општине на северу зона антитерористичке операције”, рекао је председник.

Истакао је да је у Бриселу и Њујорку упозоравао да до овога може да дође.

“Мало ко је желео да чује и да слуша”, истакао је председник.

Тројица нападача су убијена, а петорица ухапшена после ноћашње пуцњаве на улазу у село Бањска на северу КиМ, када је, према наводима дирекције полиције у Приштини, један полицајац убијен, а други рањен.

Након сукоба на улазу у Бањску, нападачи су провалили у двориште манастира, одакле су наставили размену ватре са полицијом.

Улаз у село са магистралног пута Косовска Митровица-Лепосавић, као и саобраћај на административним прелазима Јариње и Брњак су блокирани.

Из правца Бањске на магистралном путу чује се спорадична пуцњава.

У манастиру Бањска тренутно је мирно, како стоји у новом саопштењу Епархије рашко-призренске али влада неизнесност и забринутост монаха и верника.

Подели на: