Најновије вести

Председник Вучић почасни грађанин Звечана

Председник Србије Александар Вучић проглашен је почасним грађанином Звечана, због свог залагања за очување Косова и Метохије и бројна улагања на Косову, посебно у тој општини.

 

На данашњој свечаности поводом 30 година од оснивања општине Звечан плакету и кључ града Звечана у Вучићево име примио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Вучић је у писму захвалности навео да награде и признања за њега имају посебну вредност и тежину када долазе као потврда онога што чини за наш народ, градећи Србију будућности.

“Све што данас радимо и градимо, сваки камен уткан у ‘Сунчану долину’, свака цигла на којој је подугнута ‘Рајска бања’ или једна од бројних нових стамбених зграда за наше младе брачне парове и повратнике, јесу наш темељ за будућност на овим просторима”, навео је Вучић.

Нада се да ће неке још “нерођене генерације, када се загледају у прошлост, моћи да кажу да је та богата, успешна и многољудна Србија у којој живе, постала могућа у време овог нашег покољења и да је рођена управо у нашем труду, мудрости, храбрости и далековидости”.

“Ваше признање, почаст од људи који су чувари онога што је нашем народу најсветије јесте нешто што мора да се заслужи и што се не добија као пригодан поклон. Сви ми Срби духовну колевку имамо на Косову и Метохији, али имати могућност да кажете да сте заиста са Косова и Метохије јесте вредније од највреднијег одликовања и ленте”, поручио је председник Србије у писму које је на свечаној академији прочитао Петар Петковић.

Захвалио се што од данас може да каже и “драге комшије, на томе што су га учинили грађанином поносног и тврдог Звечана”, трудећи се сваким новим даном буде достојан части коју су му указали.

“Шта год говорили зли језици, а они не завређују ни да им имена поменемо на овај велики дан, Косово и Метохија ће ми, као и до сада, бити прва мисао када ујутро отворим очи, и последња мисао када навече склопим очи. Докле год се моја реч и воља буду уважавали, са Звечана ће се вијорити само застава српске тробојке, јер ако Звечан није Србија, шта је онда Србија”, написао је Вучић.

Подвукао је да ће се за Србе на КиМ “борити свакога дана као и до сада и на сваком месту, за миран сан сваког нашег детета на Косову и Метохији, за то да низ образе нашег храброг Николе Перића никада више због злих људи не потече ниједна суза”.

“Не ускраћујући никада другима право на живот и срећу, борићу се за то да исто право буде гарантовано моме народу и мојим Звечанцима. Срећан вам Дан општине који желим да славите на много година у миру, слози и напретку, увек свесни да ће држава Србија увек ту за вас. Живео Звечан, живела Србија!”, написао је председник Србије.

Пре Вучића, ово признање је додељено тенисеру Новаку Ђоковићу, бившем директору Канцеларије за КиМ, а сада амбасадору Србије у САД Марку Ђурићу, руском председнику Владимиру Путину, бившем члан Председништва СФРЈ Југославу Костићу и председнику Одбора за помоћ КИМ из Републике Српске Милораду Арлову.

Петровданске повеље општине Звечан додељене су данас и Епархији рашко-призренеској, Канцеларији за КиМ, општини Стара Пазова и другима.

Подели на: