петак, 02. јуна 2023. | 01:37
Најновије вести

Председник Вучић разговара у Горњим Недељицама са мештанима јадарског краја о пројекту “Рио Тинто”

Председник Србије Александар Вучић у селу Горње Недељице разговара са грађанима 12 села јадарског краја који су највише забринути због истраживања која врши компанија “Рио Тинто”.

 

Мештани Вучићу: Проблем је депонија, ми немамо резервну земљу
Највећи проблем су планови “Рио Тинта” у вези са депонијом или одлагалиштем јаловине, коју та компанија жели да направи на подручју Јадра, између две реке у долини која је склона поплавама, као и то што “Рио Тинто” ради нетранспарентно па мештани не добијају информације, рекли су грађани јадарских села председнику Вучићу.

“Највећи проблем је стална промена у плановима “Рио Тинта”. Депонија је планирана у Штавицама, на 15 километара од Горњих Недељица, а изненада су то променили и позвали да нас обавесте да желе да је инсталирају у долини Јадра”, испричао је мештанин Миладин Ђурђевић.

“Ако нам узму ту равницу за јаловиште…ова долина је склона сезонским поплавама, ако се инсталира депонија у долини, вода ће се попети у села докле никада није долазила”, упозорио је Ђурђевић, који је додао да је пре 18 година са хлебом и сољу дочекао “Рио Тинто”, у нади да ће се тај крај развијати.

“Проблем је и хемијски састав јаовине и нуспроизводи прераде”, казао је Ђурђевић.

Борисав Карајичић из Горњих Недељица је Вучићу рекао да је кључни проблем што мештани не желе рудник и да је “све почело од те депоније дугачке два километара, која ће уништити долину Јадра”.

“У долини Јадра имамо 22 села која ће бити уништена – видели смо у Бору како је, али тамо је проблем настао пре 100 година, а овде то можемо да спречимо”, рекао је Вучићу.

“Сада је битно да станете иза нас, ми немамо резервну земљу – молим вас да се заузмете да се решавају ти проблеми”, рекао је Карајичић председнику Србије.

Вучић је најавио да ће излагања мештана јадарских села слушати пола сата, а да ће онда покушати да одговори на њихова питања.

Александар Вучић: Дошао сам да слушам и решимо бар део проблема
Нисам дошао да држим било какве говоре, већ да причам са мештанима о проблемима и видимо да ли можемо да их решимо, поручио је Вучић у Горњим Недељицама.

Председник је, у обраћању испред порте цркве, рекао да му је драго што види људе из 12 села и поручио да жели да чује сваку њихову примедбу, бригу.

“За неку ћемо пронаћи одговор, за неку не. Важно је да разговарамо и покушамо да решавамо”, нагласио је Вучић.

Истакао је да неће да се, када је реч о проблему Рио Тинта додворава било коме, као што се и не плаши било кога, и подсетио да је позвао и оне који су увек били најгласнији у протесту да дођу на овај разговор, а да је њихов избор хоће ли.

Вучић је казао да је чуо и од оних који немају ништа против њега да погледа како изгледа ова котлина, како иде од Корените до Драгињца, што је шватио као поруку.

“Мој посао је да будем овде због вас. Хвала што сте дошли, заједнички ћемо сигурно бар део проблема решити”, закључио је у обраћању пред састанак са грађанима.

Председник Србије посетио цркву у Горњим Недељицама
Председник Александар Вучћ у посети цркви у Горњим Недељицама где су га дочекали свештеници шабачке епархије.

Вучић је на почетку обраћања мештанима неколико села који су га дочекали у порти цркве, рекао да је дошао како би са њима разговарао о пројекту Јадар и евентуално покушао да реши све њихове недоумице.

Свештеник цркве је Вучићу поклонио икону.

Мештани јадарског краја за РТС о посети председника
Мештани тог јадарског краја пренели су дописнику РТС-а да ће председника Аалександра Вучића питати све што их занима у вези са пројектом Рио Тинто.

Председник Александар Вучић у Горњим Недељицама разговара са мештанима 12 села јадарског краја.

Председник Србије раније је у обраћању јавности најавио да ће боравити на подручју села која би била погођена овим пројектом и разговарати с грађанима како би чуо њихово мишљење.

“Идем хладне главе, да чујем њихово мишљење, да им кажем шта можемо да добијемо, а шта да изгубимо, без икаквог решења у глави”, рекао је тада Вучић.

Ужружење “Не дамо Јадар” је саопштило да нема никакве везе са доласком председника Вучића у село Горње Недељице и да неће учествовати у разговорима са њим.

Вучић је на путу ка Горњим Недељицама обишао Мост на Сави код Шапца, као и неколико села у лозничком крају.

Подели на: