Најновије вести

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ У САВА ЦЕНТРУ: Свечана академија поводом Дана МУП-а и полиције

У Сава центру вечерас је почела свечана акедемија поводом Дана Министарства унутрашњих послова и Дана Полиције, којој присуствује председник Александар Вучић.

 

Свечаности поред министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, присуствују и министри Александар Вулин, Александар Антић, Златибор Лончар, директор БИА Братислав Гашић, представници СПЦ и други гости.

Долазак Вучића пропраћен је аплаузом, а на почетку церемоније интонирана је химна Србије.

Председник је рекао припадницима МУП да раде један од најтежих послова.

“Није случајно још од Атине то сматрано једним од најтежих и најопаснијих послова. То је посао за људе који ризикују све, који када крену ни сами не знају хоће ли се вратити. Бити полицајац значи ставити свој живот за грађане и друштво”, рекао је Вучић.

Како каже, посебно је тешко када је то друштво полицију доживљавало као инструмент који чува неку власт.

“Надам се да смо то бар делимично променили. То се никада баш до краја неће променити, и увек ћете бити криви свима чак и када им помажете. Када спасавате људе који су алкохолисани, поплављени и када браните нашу отаџбину, увек ћете некоме бити криви”, рекао је Вучић.

Како каже, сматраће да је то ваша обавеза и ништа више. А, председник је истакао да је то најтежи посао на свету.

Председник је рекао да данас полиција има виши животни стандард, и како каже, покушаће да ове године добију још једно, ново повећање плата.

“Хоћемо да видите да држава брине о вама. Улагаћемо у вас и у вашу децу. Такође, желимо да кажемо млађим генерацијама да нема племенитијег посла од овог. Нећете увек бити адекватно награђени, али бићете из године у годину све више награђивани”, рекао је Вучић.

Како каже, веома је срећан што држава омогућава бољу будућност и за припаднике МУП-а.

“Морамо да говоримо и о јефтиним становима за вас, чак 8000 је у плану и то је само почетак. Хоћу да вас замолим да са поносом носите своју полицијску униформу. Када вас виде на улици, свима је лепше и лакше и осећају се сигурније. Ваша униформа значи сигурност, ви сте неко ко ће да штити поредак и да штити Србију”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, још више ће поправити положај полиције, али и истиче да ће много људи у дубини своје душе признати признање које заправо и заслужујете.

“Надам се да сте приметили да у последњих шест месеци није било мафијашког убиства у Србији, али такође приметили смо да то нико није приметио и да вас нико није похвалио. То само показује да не треба често да очекујете признања”, рекао је Вучић.

Стефановић: Закон је нађачао криминал у Србији и сигурност је преузела примат над страхом

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је да је поносан на то шта су све припадници МУП свакодневни чинили и чине за свој народ, којима је безбедност грађана увек на првом месту.

“Рекао сам да ћемо криминал сасећи и да нико неће моћи да се сакрије на било који начин. Пет година касније поносан сам јер нисмо изневерили ни наше припаднике ни грађане Србије. Сви припадници МУП сада имају нове униформе, опрему, обезбедили смо и нове камионе и борбена оклопна возила”, рекао је Стефановић.

Како каже, у последњих пет година запослено је преко 2000 полицајаца.

“Када је Вучић 2014. навео рефореме, гарантовао је да ће грађани Србије живети боље, тако и плате припадника МУП расту из године у годину”, рекао је Стефановић.

Обележавање Дана МУП-а и Дана полиције обележено је и другим манифестацијама, а почело је данас традиционалним свечаним дефилеом чете коњаника Полицијске бригаде и полицијских оркестара Србије и Словачке Кнез Михаиловом улицом.

Припадници МУП-а на тактичко-техничком збору на Калемегдану приказали су вештине, опрему И возила која користе у раду, а грађани су имали прилику да се упознају са превентивним пројектима које спроводи Министарство и са методама рада различитих организационих јединица полиције, попут криминалистичке, хеликоптерске јединице, граничара итд.

Стефановић је раније данас у Београду положио и венац на спомен-обележје у знак сећања на припаднике Министарства унутрашњих послова који су изгубили животе на дужности.

Државни секретар МУП-а Милосав Миличковић положио је венац на спомен – плочу првом министру полиције, војводи Јакову Ненадовићу, док су команданти Специјалне антитерористичке јединце и Жандармерије, Спасоје Вулевић и Дејан Луковић, положили венце на спомен-обележје на Чукур чесми.

У седишту МУП-а обележена је и слава Министарства, Света Тројица, сечењем славског колача.

У склопу обележавања Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције у наставном центру Макиш у Београду јуче је одржан турнир у малом фудбалу.

Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције обележава се у знак сећања на 1862. годину, када је српска Жандармерија одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур чесме, као и током турског бомбардовања Београда наредног дана.

Подели на: