Најновије вести

Представници Срба са КиМ обавестили Вучића да настављају с протестима

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са представницама Срба са Косова и Метохије о тренутној ситуацији на КиМ, а обавестили су га и да ће наставити са протестима.

 

 

Представници Срба са Косова и Метохије рекли су након разговора са председником Вучићем да су дошли у Београд како би председника обавестили о изузетно тешкој ситуацији, не само на северу већ и јужно од Ибра.

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је да су донели снимке на којима се јасно види да ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић нису ни на који начин угрозили било кога, а нарочито не Кфорове војнике.

“Они су пружили пасивни отпор, који је свуда у свету дозвољен, њихова једина кривица је што су Срби. Тражили смо од председника да се престане са прогоном српског народа од стране Приштине, са прогоном људи који су прошле године били на барикадама и који су протестовали ове године“, рекао је Ракић.

Истакао је и да су поновили захтеве које су изнели и Лајчаку и Ескобару – да се ЗСО мора што пре формирати, усвојити статут од стране Београда, Приштине и ЕУ, јер је Унија гарант и потписник споразума, као и да се повуку специјалне јединице из зграда општина на северу КиМ.

Бивши председник општине Звечан Драгиша Миловић рекао је да се залажу за деескалацију, мирно решење и компромисе, као и да су обавестили председника Вучића да грађани настављају протесте на КиМ.

“Обавестили смо председника да настављамо наше мирне грађанске, демократске протесте. Данас је 17. дан и по киши и по сунцу, наши грађани 24 сата истрајавају у својој легитимној, легалној борби за своја основна људска права. Грађани, односно радници наших локалних самоуправа ево већ 17. дан не могу на своја радна места, наша деца, њихове школе су и даље ограђене бодљикавом жицом”, рекао је Миловић.

Подели на: