Најновије вести

Представник ЕУ Томаш Суњог у посети северним општинама КиМ

Специјални представник Европске уније на Косову Томаш Суњог уручио је почетком јуна јавним комуналним предузећима у општинама на северу Косова и Метохије осам камиона за прикупљање отпада који су донација Европске уније.

Суњог је истакао да дуги низ година на Косову заштита животне средине није имала довољну пажњу што је довело до озбиљних еколошких проблема. – Имамо блиску сарадњу са северним општинама како бисмо решили дугогодишње проблеме са отпадом и верујем да наши напори сада почињу да показују резултате. Данас општинама званично предајемо на коришћење осам камиона за скупљање отпада и надам се да ће ови камиони бити добро искоришћени, рекао је Суњог. Високи представник ЕУ Томаш Суниог се осврнуо и на раније донације од 880 контејнера и најавио финансирање изградње нових места за сакупљање отпада као и рад на подизању свести колико је важно за заштиту животне средине правилно одлагање отпада. Овај важан посао обављен је са партнерима ЕУ из ГИЗ-а који су у блиској сарадњи са општинским службама и Јавним комуналним предузећима.
С.Ђ.

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић захвалио се Европској унији и ГИЗ-у на заједничком учешћу у обезбеђивању ове помоћи и најавио наставак сарадње.

“Надам се да ћемо у наредном периоду отворити и регионалну депонију која ће трајно решити вишедеценијски проблем третирања отпада у општинама на северу”, рекао је Ракић.

Градоначелник Општине Звечан Вучина Јанковић појаснио је да се регионална депоније гради на територији општине Звечан и да је вредност изградње 5,4 милиона евра што овај пројекат чини једним од најзначајних пројеакта који финансира Европска унија.

“Као што је господин Суниог рекао ово ће решити више деценисјки проблем на северу. Очекујемо и нова радна места тако да је ово јако значајан пројекат за нас. У наредном периоду очекујемо и изградњу рециклажног центра. Свакако завршетак изградње депоније очекујемо до краја календарске године”, изјавио је Јанковић.

Како је за наш портал потврдила заменица градоначелника Адријана Хоџић ЕУ је инвеститор ове донације.

“За Општину Северна Митровица обезбеђена су три камиона у вредности од 260.000 евра, као и 220 контејнера у вредности од 54.000 евра”, потврдила је Хоџић

Подели на: