среда, 15. марта 2023. | 04:48
Најновије вести

Представништво САД у Приштини препоручује придруживање иницијативи “Отворени Балкан”

Из предстаништва САД у Приштини саопштено је да подржавају напоре Западног Балкана да ојача економску интеграцију и позивају владу привремених приштинских институција да приступи регионалним економским интеграцијама “отвореног ума”.

 

 

Портпарол представништва САД у Приштини изјавио је да влада привремених институција “мора да одлучи којим ће иницијативама да се придружи и која најбоље подржава њену економску визију”.

“Међутим, охрабрујемо владу да отвореног ума приступи напорима регионалне економске интеграције и да прихвати решења која омогућују житељима да побољшају односе са својим суседима”, рекао је портпарол представништва САД у Приштини за Радио Слободна Европа, одговарајући на питања о одбијању владе привремених институција у Приштини да се придружи иницијативи “Отворени Балкан”.

Албанија, Србија и Северна Македонија учествују у иницијативи “Отворени Балкан”, од раније познатој као “Мини Шенген”, а на последњем састанку председника и премијера три земље у Скопљу договорено је отварање границе и пролазак без задржавања од јануара 2023 године.

Власти у Подгорици, Сарајеву и Приштини одбијају да учествују у овој иницијативи, тврдећи да не желе било коју алтернативу прикључивању Европској унији.

Представништво САД у Приштини, међутим, саопштава да је снажнија економска и политичка интеграција “од суштинског значаја за трајни мир и просперитет, а такође ће ојачати постојеће напоре Приштине да испуни реформе потребне за будући приступ ЕУ”.

“Охрабрујемо Косово да тражи могућности за смањење трговинских баријера, повећање његове економске конкурентности и изградњу интегрисаног региона и одрживе економије која ће бити од користи за све грађане Косова”, наводи се из представништва.

Подели на: