Најновије вести

Премијерка Брнабић допутовала у Кину

Председница владе Ана Брнабић допутовала је у Кину, где ће током вишедневне посете разговарати са кинеским председником Си Ђипингом и предводити српску делегацију на Другом кинеском медународном сајму увоза ЕКСПО. Имаће и низ састанака са кинеским званичницима и привредницима.

 

Премијерка је пре подне по средњеевропском времену допутовала у Шангај, а на аеродрому јој је приређен дочек.

Српску делегацију дочекао је заменик градоначелника Шангаја Чен Кун и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо. Премијерки су домаћини по доласку у Шангај поклонили цвеће.

У српској делегацији, коју предводи председница владе су и министри, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, као и група привредника.

Посету Кини, како је предвидено, Брнабићева ће започети одвојеним састанцима са представницима компаније “Хуавеј” и директором “Банке Кине” Лиу Лиангом.

Затим следи билатерални сусрет са председником Кине Си Ђинпингом у Шангају.

Кинески председник приредиће и свечани банкет за високе званице, а осим српске премијерке, угостиће и француског председника Емануела Макрона, грчког премијера Киријакоса Мицотакиса.

Српска делегација ће у уторак 5. новембра учестовати на Другом кинеском међународном сајму увоза ЕКСПО, на којем је представљена и Србија, па ће премијерка и министри обићи и економски павиљон наше земље.

Истог дана, Брнабићева ће одржати предавање на “Шангај Ђао Тонг” Универзитету.

Уследиће затим Српско – кинески пословни Форум, а предвиђено је потписивање Меморандума о разумевању измеду Канцеларије за информационе технологије и електронску управу и компаније “Хуавеј технолоџис”.

Током боравка у Кини, премијерка Брнабић посетиће и град Хангџоу, где ће се састати са представницима Привредне коморе и руководством Џеданг провинције и обићи неколико компанија.

“Позив Си Ђинпинга велика част за Србију”

Уочи пута у Кину, Брнабићева је у разговору са амбасадорком те земље у Србији Чен Бо, истакла да позив Си Ђинпинга представља велику част Србији и да одражава највиши ниво сарадње и поверења две државе.

Изразила је уверење да ће учешће српске делегације на предстојећем Сајму ЕКСПО дати снажан импулс трговинској и економској сарадњи две државе, јер је то јединствена прилика за српске привреднике да повећају своје присуство и пласман производа на кинеско тржиште.

“Грађани Србије већ осећају бенефите узајамно корисне сарадње са Кином. Опредељење Владе Србије је да се практична сарадња две државе даље унапреди заједничким пројектима у областима инфраструктуре, иновација, информационих технологија, дигиталних услуга и образовања”, рекла је Брнабићева кинеској амбасадорки. Истакла је да ће своју посету Кини искористити да привуче нове кинеске инвестиције у овим секторима.

Брнабићева је у разговору нагласила и важност иницијативе “Појас и пут”, и учешће Србије у овој иницијативи, која кроз међусобно повезивање земаља учесница доприноси бржем економском развоју.

Амбасадорка Кине Чен Бо истакла је том приликом да је посета српске премијерке веома важна за даље јачање билатералних односа двеју држава, наглашавајући да српско-кинески односи напредују управо захваљујући сталном дијалогу и узајамним посетама званичника наших земаља.

Она је нагласила важност сарадње са Србијом и кроз механизам “17+1”, која омогућава реализацију великих инфаструктурних пројеката и повезивање економија региона, чиме се доприноси и бржем економском развоју свих партнера.

Подели на: