Најновије вести

Премијерка Брнабић са монсињором Вићенцом Паљом

Премијерка Ана Брнабић оценила је у разговору са председником Папске академије за живот и великим канцеларом Папског теолошког института за брак и породичне науке Јована Павла ИИ, монсињором Вићенцом Паљом да су односи Србије и Свете Столице без отворених питања, стабилни и да их карактерише узајамно уважавање и поштовање.

 

Преседница владе посебно је захвалила на подршци Свете столице стабилности и просперитету Западног Балкана и исказаном интересовању за актуелне прилике у региону, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу са медијима.

Један од основних приоритета Србије је, како је премијерка истакла, стабилан и добро повезан регион, који ће омогућити бољи животни стандард и перспективу његовим грађанима. У том смислу, оценила је, доприноси и иницијатива “Отворени Балкан”, која је комплементарна са свим другим регионалним иницијативама и најбољи пут до стабилности региона.

Наводећи да је дијалог, сарадња и оснаживање веза у региону, једини пут ка миру и стабилности, монсињор Паља је истакао да Света столица подржава ове напоре и Србију која, која према његовим речима, представља стожер Западног Балкана.

Оценио је да је европска перспектива важна како за Србију, тако и за читав регион. Како је истакао, Србија је историјски и географски део Европе и изразио уверење да ће се процес интеграција убрзати у будућности.

Премијерка је захвалила за принципијелну позицију Свете столице по питању Косова и Метохије, утемељену на поштовању међународног права. Она је истакла неопходност импементације Бриселског споразума и оснивања Заједнице српских општина.

Вићенцо Паља је подвукао да везе између Италије и Западног Балкана трају вековима и да су изграђене на поштовању и уважавању, а да је визија Свете столице да пружи подршку региону у што бољем повезивању, поштујући традицију и различитости.

Подели на: